Planeta

Pala američka berza, najgori dan u istoriji Wall street-a

Dionice na američkoj berzi danas su doživjele slobodan pad, a vrijednost Dow Jones indeksa pala je za 1.600 bodova što je najveći pad u istoriji jednog dana trgovanja, javlja CNN.

Kako prenose američki mediji, ovo je jedan od najgorih dana u istoriji Wall Streeta.

Osim Dow Jones Industrialsa, indeksa kojeg čini 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, velike minuse zabilježili su i Nasdaq i S&P 500.

Uzrok pada neki analitičari vide u velikom porastu plata u SAD-u za koji su upozoravali da bi mogao dovesti do brze inflacije. Ukoliko se taj trend nastavi federalne rezerve bi mogle podići temeljne kamatne stope i dovesti do usporavanja američke privrede.

Američki predsjednik Donald Tramp višemjesečni pozitivni trend na Wall Streetu pripisivao je kao svoju zaslugu, dok su mnogi analitičari upozoravali da bi se to moglo “obiti o glavu”.

Zabrinutost na američkom tržištu počela je da se osjeća prošle sedmice, a pred investitorima su bila brojna otvorena pitanja.

Naime, ako ekonomija nastavi da jača, to bi moglo da podstakne rast inflacije, što dalje navodi Federalne rezerve na podizanje kamatnih stopa.

Takođe, ulagači su nervozno posmatrali i trgovanje na obvezničkim tržištima, gdje su prinosi na obveznice u porastu. Porast prinosa na obveznice privlači ulagače, koji se prebacuju na to tržište iz mnogo rizičnijih dionica.

Očekuje se da će se kriza nastaviti u toku noći, kao i sjutra na azijskim i evropskim berzama.

Ovako snažan pad podsjeća na vrijeme izbijanja globalne finansijske krize 2008. godine koja se osjetila i kod nas.

S.B.

Send this to a friend