Planeta

Palestinci će u petak zapaliti hiljade guma na granici Gaze

Palestinci su sakupili hiljade automobilskih guma u namjeri da ih zapale sjutra na granici pojasa Gaze i Izraela u nastavku masovnih protesta za pravo povratka palestinskih izbjeglica i protiv izraelske blokade.

Izrael je najavio da će vojnici nastaviti da pucaju na svakog demonstranta koji se približi graničnoj ogradi, dok je jedan izraelski zvaničnik pisao Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pozivajući je da spriječi “ekološku katastrofu” koja bi nastala u pokušaju Palestinaca da gustim dimom od zapaljenih guma onemoguće vojnicima da vide demonstrante.

Palestinski mladići su ih sakupljali širom pojasa Gaze u posljednjih nekoliko dana i donosili u pogranično područje, proglasivši sjutrašnji dan “Petkom starih guma”.

Svoj plan objavili su na društvenim mrežama uz apele da se ne oblači upadljiva odeća i da se lica pokriju jer će izraelski dronovi snimati prisutne kako bi mogli brzo da ih identifikuju.

Takođe je aplevano da se nose samo palestinske zastave da se ne bi videlo kojoj organizaciji demonstranti pripadaju. Ženama je savjetovano da donesu ogledala i laserske pokazivače da zaslepe vojnike.

“Pozivam vas kao šefa međunarodne organizacije čiji je cilj da promoviše zdravlje, štiti prirodne resurse, da učinite sve u vašoj moći da javno upozorite protiv ekološke katastrofe i da protestujete protiv neodgovornog ponašanja Hamsa”, napisao je izraelski general major Joav Mordehaj, koordinator aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama generalnom direktoru SZO Tedrosu Adhanomu.

Mordehaj je na Fejsbuku upozorio da će se sami stanovnici Gaze ugušiti u dimu i da im mlad luk neće pomoći, aludirajući na to to im je prošlog petka savetovano da koriste luk protiv suzavca.

On je takođe upozorio da je dim kancerogen i štezan za respiratorni i imuni sistem.

Izrael je i pored apela UN, EU i šefa Arapske lige i izraelskih ljevičara za istragu nasilja na granici, kao i poziva jedne izraelske organizacije za ljudska prava vojnicima da odbiju naredbe da pucaju bojevim mecima, najavio da neće odustati od oštrog odgovora na proteste.

 

Send this to a friend