Planeta

Papa će ugostiti žrtve zlostavljanja iz Čilea

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo primiće krajem aprila u Vatikanu tri žrtve seksualnog zlostavljanja u Čileu, najzaslužnije za razotkrivanje tog skandala u redovima čileanske crkve.

Papa će ih ugostiti u vatikanskom hotelu u kojem živi i lično će im se izviniti što ih je diskreditovao tokom nedavnog puta u Čile, navodi Asošiejted pres.

Jedan od njih, Huan Karlos Kruz, koji je preživio zlostavljanje najpoznatijeg čileanskog sveštenika-predatora Fernanda Karadime, rekao je da će papi reći o “hororu zlostavljanja i hororu zataškavanja”, koji su crkveni lideri činili decenijama i kako su diskreditovali i klevetali žrtve koje bi o tome javno progovorile.

Kruz je rekao Asošiejted presu da je i papa Franjo “nažalost, bio na tom putu”, kada je žrtve zlostavljanja optužio za “klevetanje” zbog toga što su u kontinuitetu optuživali čileanskog biskupa Huana Barosa.

Ipak, dodao je, Franjo je izgleda “otvorio oči prema stvarnosti… hiljada života koje su žrtvovali” sveštenici koji siluju i maze djecu.

Papa je u srijedu poslao pismo čileanskim biskupima u kojem je priznao da je napravio “teške greške u procjeni” Barosa, koga Kruz i druge žrtve optužuju da je ignorisao njihovo zlostavljanje čiji je svjedok bio.

Baros, zaštitnik sveštenika Karadime, negira njihove optužbe.Kruz i druge dvije žrtve zlostavljanja – Džimi Hamilton i Hose Andres Muriljo, sastaće se s papom pojedinačno i zajedno 28. i 29. aprila.

Send this to a friend