Planeta

Papa obilazi cijeli svijet, ali godinama izbjegava rodnu Argentinu

Papa Franjo

Papa Franjo će u ponedjeljak šesti put otputovati u Južnu Ameriku, ali će ponovo zaobići rodnu Argentinu, što je izazvalo čuđenje širom svijeta.

“Na svim svojim putovanjima papa rizikuje da bude izmanipulisan, ali bi u Argentini taj rizik bio najviši”, smatra italijanski istoričar Đani La Bela, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu, Franjo je obišao dobar dio Južne Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbijua, a sada će i Čile i Peru.

Na svim putovanjima on poziva na pomirenje, mir i dijalog.

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj domovini, gdje se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmjerene na krajnje liberalnog argentinskog predsjednika Maurisija Makrija.

“Mislim da se Franjo boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju”, rekao je La Bela, koji je prošle godine pratio papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu 50-godišnjim građanskim ratom.

https://twitter.com/TrendsLatinos/status/880418099203379200

Argentinski društveni aktivista Gustavo Vera kaže da je papa oduvijek bio glasnik kulture dijaloga, zajedništva i rada za dobrobit zajednice.

“Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu”, dodao je.

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo ličnom, dodaje Vera.

“On ne želi da bude faktor podjele, oportunizma i politizovanja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada osjeti da će biti činilac dijaloga i zajedništva”, smatra aktivista.

Italijanska novinarka Franka Đansoldati smatra da papa, za sada, ne želi u Argentinu kako ga tamošnja postojeća vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

Argentinski biskupi već su ga pet puta zvali u posjetu, ali je Argentina izostavljena s spiska njegovih putovanja u ovoj godini.

“Svijet je veći od Argentine. Stavljam se u Božje ruke da me usmjeri”, kazao je Franjo prije godinu dana, komentarišući zašto još nije bio u domovini otkako je izabran.

“On poznaje situaciju u Argentini i ima svoje razloge zašto ne dolazi. Mislim da je to svojevrsna kazna Makrijevoj vladi, koju ona zaslužuje”, kaže 65-godišnji penzioner Hulian.

Papa, često kritičan prema liberalnoj politici, primio je Makrija u Vatikanu 2016. godine u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi.

Njih dvojica se, međutim, vrlo dobro poznaju. Papa je dugo bio nadbiskup Buenos Ajresa, a Makri gradonačelnik.

Ž.N.

Send this to a friend