Planeta

Papa optužio žrtve pedofilije za klevetu

Papa Franjo šokirao je Čile na zadnji dan svoje posjete, kada je odbranio biskupa optuženog za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u crkvi. Papa je optužio žrtve najzloglasnijeg pedofila u čileanskoj crkvi za klevetu.

Izjavio je da su, dok ne vidi dokaz da je biskup Juan Barros zataškavao zločine sveštenika Fernanda Karadime, sve optužbe protiv njega kleveta.

“Kao da sam mogao fotografisati zlostavljanje koje je Barros gledao”, kazao je Papa a ta izjava šokirala je stanovnike Čilea i žrtve pedofilije u crkvi.

Žrtve su naglasile da im je Vatikan dovoljno vjerovao i osudio Karadimu na “doživotnu pokoru i molitvu” u 2011. godini.

“Kao da sam mogao snimiti selfi ili slikam kako me Karadima zlostavljao, a Juan Barros i ostali su sve gledali i ćutali. Ovi ljudi su zaista ludi, a Papa priča o iskupljenju grijeha prema žrtvama. Ništa se nije promijenilo i njegova molitva za oproštaj je isprazna”, objavio je na Twitteru Juan Carlos Cruz.

Karadimine žrtve prijavile su crkvenim vlastima u 2002. godini da ih je “ljubio i dirao”, ali službenici im nisu povjerovali. Vatikan je pokrenuo istragu tek u 2010. godini, kada su žrtve iznijele svoje optužbe u javnost.

Papa Franjo ponovno je izazvao skandal kada je u 2015. imenovao Barrosa za biskupa u Osornu. Karadimine žrtve izjavile su da je Barros znao za seksualno zlostavljanje, vidio ga, i nije ništa učinio. Barros je porekao sve optužbe.

Papa je ove sedmice molio za oproštaj žrtve pedofilije u crkvi u Čileu, ali u četvrtak je promijenio ton.

“Na dan kada mi donesu dokaz protiv biskupa Barrosa, progovorit ću. Nema ni trunke dokaza protiv njega. Sve je to kleveta. Je li to jasno?” rekao je on.

Ža.B.

Send this to a friend