Planeta

Papa se izvinio Rohindžama za bol i nezainteresovanost svijeta

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zatražio je oproštaj od izbjeglica u Bangladešu za sav bol koji su podnijeli i zatražio priznavanje njhovih prava, upotrijebivši riječ Rohindža, koju je uporno izbjegavao prethodnih dana tokom boravka u njihovoj matičnoj zemlji, Mjanmaru.

U veoma dirljivom susretu, papa je pozdravio i blagoslovio grupu izbjeglica, pripadnika muslimanske manjine Rohindža, čvrsto im stiskajući ruke i slušajući njihove priče, a izvinio im se zbog “nezainteresovanosti svijeta” za njihovu patnju. Potom je izgovorio ime njihove etničke zajednice na skupu muslimanskih, budističkih, hindu i hrišćanskih lidera.

“Prisustvo boga danas takođe se naziva Rohindža”, rekao je papa Franja.

Papa se sastao u Daki sa 16 pripadnika manjine Rohindža, među kojima je bilo 12 muškaraca, dvije žene i dvije devojčice. Oni su doputovali u glavni grad Bangladeša iz granične oblasti s Mjanmarom, gdje se u pretrpanim izbjegličkim kampovima nalazi oko 620.000 pripadnika manjine Rohindža koji su, prema navodima UN, izbjegli uslijed etničkog čišćenja.

Akcije vojske Mjanmara uključivale su spaljivanje njihovih sela, dok izbjegle Rohindže navode da im posle paljenja, silovanja i ubistava nije ostala druga opcija nego opasan i ponekad smrtonosan bijeg u Bangladeš, kroz džungle i preko mora.

Vlada Mjanmara odbacuje navode o takvom djelovanju vojske, koja navodi da su “operacije čišćenja” usmjerene na ekstremiste koji su napali objekte bezbjednosnih snaga u avgustu. Od korišćenja termina Rohindža uzdržavaju se i Vlada Mjanmara i budistička većina u toj zemlji, i pripadnike muslimanske manjine smatraju “Bengalcima” koji su se ilegalno doselili iz Bangladeša.

Mjanmar ne priznaje Rohindže kao etničku grupu i ne želi da im da državljanstvo, iako generacijama žive u toj zemlji.

Tokom juče završene posjete Mjanmaru, papa Franja nije javno pomenuo egzodus muslimanske manjine niti riječ Rohindža, iz poštovanja prema domaćinima.

Send this to a friend