Planeta

Pet zanimanja koja će biti najviše tražena u 2018. godini

Ilustracija, foto: Pixabay

Jedna australijska agencija za zapošljavanje objavila je spisak od pet zanimanja koja će biti najviše tražena i najbolje plaćena u 2018.

To je proizvodnja mašina sa vještačkom inteligencijom, direktorski položaj na infrastrukturnim građevinskim projektima, mjesta digitalnih dizajnera, radnici u zdravstvu i analiza podataka i bezbjednosti.

Prema istraživanju o najvišim zaradama koje je sprovela firma “Robert Volters”, dvije glavne oblasti presudne za rast broja zaposlenih biće tehnologija i infrastruktura. Njihov stručnjak za zapošljavanje Endrju Henson savjetuje svima koji traže novu karijeru da razmisle o pomenutim djelatnostima.

“Kao uvijek, i ovdje će se raditi o tome kolika je ponuda i potražnja za radnim mjestima. U produkciji mašina sa vještačkom inteligencijom registrujemo ogroman rast. Nove tehnologije, inženjerstvo i građevinsko preduzimaštvo su na prvom mjestu kada se radi o šansama za zapošljavanje”, istakao je.

Po njegovim riječima, u toj državi će u izgradnji infrastrukture doći do značajnog rasta, zahvaljujući ogromnim državnim i federalnim investicijama u puteve i željeznicu.

“Zato će građevinski inženjeri, rukovodioci projekata i stručne zanatlije biti veoma traženi. Biro za statistiku objavio je da su ta područja najveća sa rastom zarade. Mimo toga, mislim da treba da se vodi računa i o situaciji u kojoj stanovništvo stari, kao i o investicijama u oblasti lečenja mentalnog zdravlja koje planira vlada. To otvara nove mogućnosti u zdravstvu.

Među zanimanjima za koja se ne očekuje porast broja radnih mesta su kvalifikovane knjigovođe i poslovi u marketingu.

Ž.N.

Send this to a friend