Planeta

Pismo Trampovih advokata: Predsjednik ne može biti prisiljen da svjedoči

Advokati predsednika SAD-a Donalda Trampa sastavili su tajno pismo specijalnom istražitelju Robert Muleru  kako bi istakli da Tramp ne može biti prisiljen da svjedoči, i u kom tvrde da on nije mogao da opstruiše istragu, jer ima apsolutnu vlast nad svim saveznim istragama.

Pismo je prvi objavio New York Times koji posebno ističe detalj da su advokati tvrdili da predsjednik ne može ilegalno ometati bilo koji aspekt istrage o miješanju Rusije na izborima, jer mu Ustav daje ovlašćenje da “ako želi, prekine istragu, ili čak iskoristi svoju moć za pomilovanje.”

“Trampovi advokati se plaše da ako on odgovori na pitanja, bilo dobrovoljno ili ispred Velike porote, rizikuje da bude izložen optužbama da laže istražiteljima, za potencijalni zločin ili krivično djelo,” piše NYT i ocjenjuje da je nejasno kako će se ova borba odvijati ako Trampu bude naređeno da svjedoči.

List ocjenjuje i da pismo nudi rijedak uvid u jednu stranu pregovora na visokom nivou kada je riječ o ispitivanju predsjednika, ali i citira advokate koji podsjećaju na njihovu dužnost da zaštite predsjednika.

“Ako Tramp odbije da bude saslušan, Muler će morati da preispita svoje argumente dok bude odlučivao da li da putem istorijskog sudskog poziva zatraži svjedočenje pred Velikom porotom,” piše list.

Pokušaj odvraćanja Mulera od traženja sudskog naloga za Veliku porotu je jedan od dva fronta na kojem se bore Trampovi advokati, ocjenjuje njujorški dnevnik.

“Posljednjih nedjelja su započeli i kampanju u sredstvima javnog informisanja kako bi diskreditovali istragu i dijelom preduprijedili eventualni štetni izvještaj koji bi mogao podstaknuti postupak Impičmenta,” navodi list.

Đulijani za AP: Svjedočenje poslije Samita sa Kimom

Pismo Trampovih advokata datirano 29. januara Muleru je poslao Džon Daud, jedan od Trampovih advokata u to vrijeme, koji je kasnije napustio pravni tim, piše agencija Associated Press.

“Muler je zatražio intervju sa predsjednikom kako bi utvrdio da li ima kriminalne namjere da ometa istraživanje mogućih veza njegovih saradnika oko umiješanosti Rusije u izbore,” dodaje agencija i navodi da je Tramp prethodno signalizirao da bi bio spreman da pristane na intervju, ali njegov pravni tim, uključujući i glavnog advokata Rudija Đulijanija, javno i privatno su zabrinuti da bi predsjednik mogao rizikovati optužbe za krivokletstvo.

AP podsjeća i da je Mulerov tim još u martu otvorio mogućnost da pozove predsjednika, ali nije jasno da li se to još uvijek razmatra, dok je Đuliani je za AP rekao da pravni tim predsjednika vjeruje da specijalni istražitelj nema ovlašćenja da to uradi.

“Opstrukcije Mulerovog istraživanja odnose se i na otpuštanje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina, kao i Trampovu reakciju na izuzeće državnog tužioca Džefa Sešonsa iz ruske istrage,” precizira se u tekstu.

Đulijani je prošle sedmice rekao da je specijalna istraga možda “potpuno nelegitimna” i da je potrebno da se ograniči jer je, prema njegovoj procjeni, zasnovana na neadekvatno dobijenim informacijama i bilješkama bivšeg direktora.

Đulijani je rekao i da neće biti donijeta odluka o mogućem predsjedničkom intervjuu sa specijalnim advokatom prije Trampovog samita sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom 12. juna u Singapuru.

Poruka hlađenja Trampovog tima Muleru

Washington post definiše najnovija dešavanja na relaciji Tramp-Muler konstatacijom “Država to je Tramp”.

U tekstu piše i da mjesecima slušamo televizijske advokate predsednika Trampa koji ističu argument da on-ili bilo koji predsjednik-nije mogao da ometa pravdu jer je pravda ono što on kaže.

“Ipak, koliko god je pravni tim predsjednika predvidio ovakav argument, ništa manje nisu bili zaprepašćeni kada je otkriveno pismo Trampovog pravnog tima Muleru”, navodi Post i prenosi djelove pisma u kome advokati podsjećaju da predsjednik može narediti prekid istrage od strane Odeljenja za pravosuđe ili FBI-a u bilo koje vrijeme i iz bilo kog razloga.

“Naravno, predsjednik nadgleda izvršnu vlast, uključujući i Odjeljenje za pravosuđe. Naravno da on uspostavlja široke konture politike. Ali postoji duga i mudra tradicija predsjedničkog uzdržavanja od miješanja u pojedina krivična pitanja-pogotovu u ona koja se odnose na njega,” piše WP.

List podsjeća i da su tokom Watergate, članovi zahtjeva za opoziv protiv bivšeg američkog predsjednika Ričarda Niksona uključivali optužbe da je on ometao pravdu tako što je “ometao ili nastojao da se umiješa u sprovođenje istrage Ministarstva pravde Sjedinjenih Država, Federalnog istražnog biroa, kancelarije Watergate Specijalnog tužioca i Kongresne komisije.”

“U bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga. Objašnjenje je bio Komi, ali implikacije su da se smrzneš: Tramp tvrdi da ima pravo da okonča istragu o Rusiji. Ili istragu njegovog advokata Majkla Koena,” piše list i zaključuje da je ovo zastrašujući vid moći koja je poverena svakom predsedniku, a posebno ovom.

Send this to a friend