Planeta

Pobunjenici ruše mostove u Idlibu uoči ofanzive

Ilustracija

Aktivistička grupa koja prati sukobe u Siriji saopštila je danas da pobunjenici uništavaju mostove na sjeverozapadu zemlje u očekivanju ofanzive državnih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da su pobunjenici, koji imaju podršku Turske, uništili mostove u provinciji Idlib.

UN su ranije upozorile da bi ofanziva na područje u kojem živi tri miliona ljudi vjerovatno izazvala veliku humanitarnu katastrofu.

Porušeni mostovi povezivali su teritorije pod kontrolom pobunjenika i državnih snaga u selima u dolini El Gab, južno od grada Idliba, prenio je AP.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman rekao je da su u ovom području odjeknule eksplozije nakon što su pobunjenici uočili pokrete državnih snaga.

Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da sirijska vlada ima sva prava da protjera “teroriste” iz Idliba, dodajući da su u toku razgovori o uspostavljanju humanitarnih koridora, prenosi Rojters.

Lavrov je kazao da su Rusija i SAD u stalnoj komunikaciji, te da Moskva ne planira da krije svoje aktivnosti u toj regiji.

Zapad je izrazio zabrinutost zbog jačanja ruskih pomorskih snaga u Sredozemlju u blizini sirijske obale.

2 Komentara na "Pobunjenici ruše mostove u Idlibu uoči ofanzive"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend