Planeta

Počeo hadž, očekuje se oko dva miliona vjernika

Očekuje se da će oko dva miliona muslimana iz cijeloga svijeta tokom iduće nedjelje učestvovati u hodočašću u najsvetije mjesto islama-Meku i u obližnje gradove. Obredi počinju danas i traju do petka.

Foto: Twitter

Hadž, jedan od pet stubova islama, obavezan je za sve vjernike bar jednom u životu, ukoliko imaju dovoljno novca za putne troškove, dobrog su zdravlja i fizički spremni da posjete rodno mjesto proroka Muhameda.

Obaveza hadža nastupa čim vjernik prvi put u životu obezbijedi višak materijalnih sredstava dovoljan za troškove hodočašća, što podrazumijeva i da nije zadužen, kao i da ima osiguran stan i da je njegova porodica snabdjevena dok je odsutan.

Žena hodočašće mora da obavi sa mahremom, svojim mužem ili muškarcem koji se njom ne može oženiti, poput brata, sina… Ako ne može da obavi hadž sa mahremom-onda kreće u grupi žena.

Za hodočasnike je Ćaba, kockasta građevina u sredini velike džamije u Meki, najsvetiji dio svetišta.

Vjernici kruže oko Ćabe kako bi obavili obred poznat kao “Tawaf” prije nego što krenu prema dolini Mini i započnu uspon na goru Arafat, istočno od Meke, što je vrhunac hadža.

Foto: Twitter

Muškarci oblače ihrame ili nešivenu bijelu odjeću, a žene običnu široku odjeću kakvu nose u svakodnevnom životu. Žene ne smiju da nose nakit, niti da se našminkaju.

Oko 1,7 miliona hodočasnika već je stiglo sa sve četiri strane svijeta, pokazuju zvanični podaci koji su objavljeni u četvrtak. Kako bi im bilo olakšano učestvovanje u događaju, hodočasnici na svojim mobilnim telefonima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend