Planeta

Pola Vajt – Trampov pastor i žena koja ga vodi ka Hristu

Odnos sa predsjednikom je zadatak od Boga. Tako je svoj specifičan odnos sa Donaldom Trampom opisala njegova duhovna savetnica i lični pastor Pola Vajt. Ona vodi crkvu na Floridi i predstavlja vezu između evangelističke zajednice, koju je vodila decenijama, sa predsjednikom koji kao bivši plejboj sa Menhetna nikada nije previše poštovao hiršćanska načela.

Foto: Twitter

Ona je, navodno, bila jedan od ključnih faktora koji su izazvali veliki sukob između Trampa i njegovih neistomišljenika po pitanju abortusa, koji se dogodio dan prije molitvenog doručka.

Pola Vajt često govori o Trampovoj iskrenoj i dubokoj vjeri i upravo u tom smislu svoj poziv vidi kao božiji zadatak.

Bila je pozvana na predsjedničku inauguraciju i od tada je važan dio događaja u Bijeloj kući.

Gardijan, koji se detaljno pozabavio ovom temom, kontaktirao je Bijelu kuću, ali administracija nije odgovorila na zahtjeva za komentar do predviđenog roka.

Poput drugih ljudi koji okružuju Trampa, Vajtova je kontroverzna figura. Građani Sjedinjenih Država posmatraju je na dva načina – ili kao nekog ko “vodi Trampa ka Hristu” ili kao “šarlatanku”.

Mnogi pak vide saradnju Vajtove i Trampa, kao svojevrsni brak predsjednika za evangelističkom zajednicom, iz vrlo praktičnih razloga – dobijanja njihovih glasova.

Foto: Twitter

Ona je ranije govorila o tome da je još 2011. godine Tramp zamolio da sa nekoliko pastora dođe kod njega kako bi kroz molitvu došao do odgovora da li bi trebalo da se kandiduje za predsjednika.

“Bilo je između 25 i 30 pastora koji su se molili duže od šest sati. On je iskreno želio da čuje šta Bog ima da kaže. Njegov cilj je da Amerika ponovo postane velika, nije to samo slogan”, tvrdi Vajtova.

Ona nikada nije prošla konkretnu vjersku obuku, ali tvrdi da je imala viziju od Boga kada je imala 18 godina i tokom te vizije joj je rečeno da počne sa propovijedanjem jevanđelja. Dvije godine je samo proučavala Bibliju i ubrzo počela sa službom zajedno sa svojim drugim mužem, Rendijem Vajtom.

Foto: Twitter

Kada je crkva postala poznata, Rendi je u jednom od svojih intervju rekao: “Potrebno je da vjerujete u svoj proizvod. Moj proizvod je Isus”.

Vajtova je toliko napredovala da danas ona koordinira sastanke sa vjerskim liderima u Bijeloj kući i sa Kancelarijom za odnose sa javnošću o raznim humanitarnim pitanjima. Ona je navodno učestvovala i u donošenju odluke da ambasada SAD u Izraelu bude prebačena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Na pitanje novinara Gardijana da li bi se pomolila za Hilari Klinton, ona tvrdi da bi, ali da sa njom nema nikakav odnos, dok je povezana sa Trampom punih 18 godina.

“Udvarao mi se Buš, udvarao mi se Klinton, Obama takođe, kao i Mit Romni. Jedino me Berni Sanders nikada nije pitao za saradnju”, objašnjava Vajt koliki je značaj teleevangelizma u američkoj politici danas.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
hawara
Gost
hawara

hahahahah, daj recite koju gudru valjate 😀

đede
Gost
đede

Ipak je presudno bilo bujno poprsje …

Send this to a friend