Planeta

Policija u Brazilu spriječila građane da uđu u izgorjeli muzeju

Brazilska policija ispalila je suzavac i upotrijebila pendreke kako bi spriječila nekoliko stotina ljudi da uđu u zgradu Nacionalnog muzeja u Rio De Žaneiru.

Muzej je noćas zahvatio požar.

Okupljeni su zahtjevali ulazak u zgradu kako bi vidjeli šta je uništeno u ogromnom požaru, koji je noćas progutao 200 godina stari Nacionalni muzej, koji je čuvao eksponate egipatske, starogrčke i rimske umjetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

S druge strane, brazilski predsjednik Mišel Temer rekao je danas da su državne i privatne banke i kompanije pristale da pomognu u obnovi Nacionalnog muzeja.

Temer je, prethodno, rekao da je juče bio “tužan dan za sve Brazilce”.

“Dvije stotine godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno”, naveo je Temer u saopštenju.

Oglasio se i zamjenik direktora brazilskog Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dijas Duerte navodeći da su on i njegove kolege znale za rizik od požara u zgradi i da svakodnevno brinuli zbog toga.

On je za jednu brazilsku televiziju rekao da je svakog dana, prije izlaska sa posla, isključivao sve uređaje u svojoj kancelariji iz bezbjednosnih razloga.

On je, takođe, rekao da su zaposlene u muzeju nedavno obučavali vatrogasci kako da maksimalno umanje rizik od požare i kako da reaguju, u slučaju da on izbije.

Zamjenik direktora muzeja rekao je i da nikoga, koji bi primijenio u praksi ono što je naučio na obuci, nije bilo u zgradi kada je izbio požar.

Portparol vatrogasne službe Rija Roberto Robadej izjavio je da je požar izbio sinoć u 19:30 časova dok je muzej bio zatvoren.

On je naveo da je intervenicija vatrogasaca započela sporije nego što je trebalo zato što dva hidranta koja su bila najbliže muzeju nisu bili u funkciji, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle donijeli vodu.

Robadej je dodao da su i pored toga vatrogasci uspjeli da spasu neke od muzejskih eksponata.

Uzrok požara za sada nije poznat.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend