Planeta O nuklearnom sporazumu Teherana

Pompeo: Novo iransko odustajanje od obaveza je neprihvatljivo

Pompeo

Američki šef diplomatije Majk Pompeo ocijenio je “neprihvatljivim” novo odustajanje Irana od obaveza iz međunarodnog sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

“Oni su upravo objavili da će nastaviti da šire istraživanja i razvoj svog sistema nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo”, rekao je Pompeo u izjavi za lokalni radio tokom posjete američkoj državi Kanzas.

Iran je u maju počeo postepeno da odustaje od obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu postignutom sa međunarodnim silama 2015. godine, kao odgovor na prošlogodišnje povlačenje Amerike iz tog sporazuma.

Cilj sporazuma je da se spriječi Iran da razvije atomsku bombu, a zauzvrat što se pridržava propisanih mjera da mu se povuče jedan broj međunarodnih sankcija.

Teheran je juče objavio da kreće u novu fazu smanjenja svjih obaveza, tako što skida svako ograničenja za istraživanja i razvoja u nuklearnoj oblasti. Iranske vlasti sjutra će predstaviti detalje tih novih mjera.

Pompeo je međutim dodao da je uveren da će moći da se nađe diplomatsko rješenje.

“Već mjesecima predsjednik Tramp govori da je spreman da se sastane sa iranskim vođama bez preduslova”, podsjetio je on.

Pompeo je doda da su SAD vrlo jasne o tome kakav rezultat očekuju u slučaju da bude pregovora. On je ponovo osudio, kako je rekao, kampanje terora koje po njemu vodi Iran širom svijeta, kao i iranski balistički program koji je takođe ocijenio kao neprihvatljiv.

Francuska je posredovala nastojeći da izdejstvuje mogući susret između američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog iranskog kolege Hasana Rohanija krajem septembra na margini generalne skupštine UN.

Send this to a friend