Planeta

Popularni Lula iz zatvora kandidovan za predsjednika Brazila

Brazilska radnička stranka (PT) kandidovala je u srijedu bivšeg predsjednika Luisa Inasija Lulu da Silvu za predsjedničke izbore u oktobru, uprkos tome što služi zatvorsku kaznu za korupciju, a što su podržale hiljade Lulinih pristalica.

Foto: Twitter

Lula je proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi sa obnovom skupog penthausa na obali, što je finansirala kompanija koja je pokušavala da osigura poslove sa državnim naftnim divom Petrobrasom.

Da Silva Služi kaznu od 12 godina zatvora.

Najmanje 13 kandidata podnijelo je kandidaturu do srijede, a Lula je daleko ispred ostalih po anketama.

Oko 10.000 Brazilaca u srijedu je marširalo do Vrhovnog izbornog suda (TSE) kako bi podržalo kandidaturu bivšeg predsjednika, koji je i dalje izuzetno popularan uprkos sudskom procesu i izrečenoj kazni.

Foto: Twitter

Očekuje se da će TSE poništiti Lulinu kandidaturu na temelju zakona koji ne dopušta osobama osuđenim za kriminal da učestvuju u izbornoj trci za predsjedničku dužnost.

Lula se popeo na društvenoj ljestvici od čistača obuće i uličnog prodavca do najpopularnijeg političara u istoriji Brazila. Smatra se da su tokom njegovog mandata (2003-2010) desetine miliona Brazilaca izvučene iz siromaštva, djelimično kroz društvene programe koji su se finansirali prihodima od nafte.

Sud bi odluku trebalo da objavi do 17. septembra.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend