Planeta

Porez umjesto kontrole?

Kako natjerati kompanije poput Fejsbuka da ne budu usisivači za lične podatke korisnika kao i da ne rastu previše? Nobelovac Pol Romer DW kaže da je rješenje u dodatnom porezu na prihod od reklama koje Fejsbuk servira.

Američki nobelovac Pol Romer izazvao je debatu kada je prošle sedmice u tekstu za Njujork tajms predložio novi način da se internet-divovi poput Fejsbuka ili Gugla privole na zaštitu podataka.

“Naše digitalne platforme možda nisu previše velike da bi smjele da propadnu (too big to fail). Ali su previše velike da im se vjeruje i – uprkos pozivu šefa Fejsbuka Marka Zakerberga za novo zakonodavstvo i regulaciju – možda već previše velike da bi se mogle regulisati”, piše Romer.

Zato on kaže da je umjesto zakonskog ograničavanja ovih kompanija pametnije uvesti dodatne progresivne poreze na svu zaradu od reklama koje koriste targetiranje. To su reklame koje se korisnicima pojavljuju na osnovu njihovih ličnih podataka – ko, recimo, preko Gugla u posljednje vrijeme traga za polovnim automobilom, dobijaće reklame za polovne automobile.

“Prava vrsta poreza bi podstakla te firme da se podijele na više nezavisnih cjelina jer bi to umanjilo ukupne poreske izdatke. Važno je da zadržimo na umu kakav je ulog ovdje. Ulog je kontrola svih informacija koje koristimo da donosimo odluke u svojim životima, da donosimo odluke od javnog značaja”, pojašnjava Romer sada u intervjuu za DW.

Najbolje da porez ne donese ništa

Lažne vijesti i širenje mržnje na Internetu skrenule su pažnju politike i u Evropskoj uniji na moć koju imaju tehnološki koncerni. Zato su zahtjevi da se ovo polje odlučnije reguliše sve glasniji. Međutim Romer, koji je prošle godine nagrađen Nobelom za ekonomiju, ne vjeruje da je efikasna regulacija moguća i zato zagovara porez.

“Da, to će možda donijeti i dodatne prihode (državnim budžetima), ali nije to razlog da se uvede ovakav porez. Cilj tog poreza bio bi da se obeshrabri ponašanje koje je štetno. U najboljem scenariju porez možda ne bi donio nikakav budžetski prihod jer bi kompanije prestale da čine stvari koje smatramo štetnim”, zaključuje Romer za DW.

 

Send this to a friend