Planeta

Posmatrači tvrde da je Rusija počela napade na Idlib

Ilustracija

Neimenovani lokalni izvor rekao je novinarima da su ruski bombarderi izveli napade na zapadu provincije Idlib i sjeveru Hame.

Sirijski pobunjenici i ratni posmatrači tvrde da je Rusija u utorak, nakon nekoliko nedjelja obustave vatre, nastavila vazdušne napade protiv opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, prenosi Rojters.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao je da će “vratiti svaki centimetar Sirije”, a otkad se njegovoj strani 2015. godine pridružila Rusija osvojio je veliki dio teritorija koje su držali pobunjenici.

Potvrdu o nastavku napada objavio je i Sirijski opservatorijum za ljudska prava, navodeći kako je zatišje prekinuto nakon 22 dana.

“Rusija podržava Al-Asada, čija je vojska izvodila vazdušne i artiljerijske udare tokom tog razdoblja”, navodi Opservatorijum, a prenosi Rojters.

I Anadolija je javila da su naseljena mjesta i položaji sirijske opozicije u Idlibu meta žestokih vazdušnih napada koje izvode ruski avioni.

Neimenovani lokalni izvor rekao je turskoj agenciji da su ruski bombarderi izveli napade na zapadu Idliba i sjeveru susjedne Hame. Na meti su, po tom izvoru, bili mjesta Jisr es-Shugur, Bisenkul, Gani, Inneb, SIrmaniyye i Zeyzun.

“Tri ruska aviona iz baze Khimeimi do sada su izvela najmanje 20 napada”, saopštili su posmatrači vazdušnog prostora sirijske opozicije.

Još uvijek nema informacija o posljedicama i žrtvama.

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je prethodno Asadu da ne napada Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo sudjelovanje u “ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji bilo teška humanitarna greška”.

“Predsjednik Sirije Bashar al-Asad ne smije izvesti bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku sudjelovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli biti ubijeni. Ne dozvolite da se ovo dogodi”, naveo je Tramp na Twitteru.

Kremlj je odbio takvo upozorenje, poručivši da je Idlib “gnijezdo terorista”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da prisutnost pobunjenika u Idlibu potkopava sirijski mirovni proces i otvara mogućnost napada na ruske snage u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je istakao da se “situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može tolerisati zauvijek”.

Idlib je sirijska provincija koja važi za najveću tvrđavu i enklavu sirijske opozicije.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki talas izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

3 Komentara na "Posmatrači tvrde da je Rusija počela napade na Idlib"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend