Planeta

IRNA: Tehnički kvar uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo Raisi; Vanredni izbori za novog predsjednika Irana 28. juna

EPA-EFE/ALI HAMED /

Nema znakova života na mjestu olupine helikoptera u kom se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, javila je državna TV. Potvrđeno je da su u padu helikoptera poginuli iranski predsjednik, ministar vanjskih poslova te još nekoliko ljudi, izvijestila je državna televizija. Iranska agencija IRNA prenosi da je uzrok nesreće tehnički kvar letjelice. Vanredni izbori za predsjednika Irana biće održani 28. juna. Dešavanja pratite na CdM-u.

<<<U potragu za helikopterom iranskog predsjednika Raisija uključena i vojska, magla otežava spasavanje<<<

UŽIVO – samo ključni događaji:

Vanredni izbori za novog predsjednika Irana 28. juna

Vanredni izbori za predsjednika Irana, poslije pogibije Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, biće održani 28. juna, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Kako prenosi BBC, prema iranskom ustavu poslije smrti dosadašnjeg predsjednika, izbori je trebalo da budu održani u roku od 50 dana.

IRNA: Tehnički kvar uzrok pada helikoptera

Iranska agencija IRNA prenosi da je uzrok nesreće tehnički kvar letjelice. CNN je potvrdio geolokaciju mjesta pada helikoptera sa iranskim predsjednikom u planinskom regionu Varzegan, u blizini sela Uzi, u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Ali Bageri Kani imenovan za v. d. ministra spoljnih poslova

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani imenovan je za vršioca dužnosti šefa iranskog ministarstva spoljnih poslova nakon pogibije Hoseina Abdolahijana, prenosi Rojters.

Erdogan izrazio saučešće: Sjećam se Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas saučešće zbog pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, ističući da je Turska solidarna sa Iranom.

Erdogan je napisao na platformi X da se sjeća Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću, navodeći da je iranski predsjednik uložio napore za mir u Iranu i regionu.

“Turska stoji uz Iran u ovo teško vrijeme”, naveo je Erdogan, nazivajući Raisija “vrijednim kolegom i bratom”.

Izrael: Nemamo veze sa smrću Raisija

Izrael nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u kojem je poginulo i nekoliko članova njegove pratnje, rekao je izraelski zvaničnik Rojtersu.

Izabran privremeni predsjednik Irana

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je Mohamada Mokbera za privremenog predsjednika i proglasio petodnevnu žalost u Iranu nakon što je sinoć poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, javlja Rojters.

Mokber će biti na poziciji predsjednika najviše 50 dana kako bi pripremio predsjedničke izbore.

Vladin kabinet imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova nakon pogibije Hoseina Amirabdolahijana u helikopterskoj nesreći.

“Objavljujem petodnevnu javnu žalost i izražavam saučešće dragom narodu Irana”, rekao je Hamnei u izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija IRNA.

“Mokber će upravljati izvršnom vlašću i dužan je da se dogovori sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti da u roku od najviše 50 dana izaberu novog predsjednika”, rekao je vrhovni vođa Irana.

Prema članu iranskog ustava, savjet koji se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora da pripremi izbore za novog predsjednika.

Ko je Mohammad Mokhber, vjerovatno novi privremeni predsjednik Irana?

Očekuje se da će kao potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber postati privremeni predsjednik koji će pomoći u organizaciji predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati u roku od 50 dana od smrti predsjednika Raisija.

Mohammad Mokhber (Foto: EPA)
Mohammad Mokhber (Foto: EPA)

Rođen 1. septembra 1955, Mokhber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Hameiniju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Mokhber je postao prvi potpredsjednik 2021, kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mokhber je bio dio tima iranskih zvaničnika koji su posjetili Moskvu u oktobru i pristali isporučiti rakete zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica ruskoj vojsci, rekli su izvori Reutersu u to vrijeme.

Tim je takođe uključivao dva visoka zvaničnika iz Iranske revolucionarne garde i zvaničnika iz Vrhovnog vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Mokhber je prethodno bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog s vrhovnim vođom.

Bio je na popisu sankcionisanih

Godine 2010. Evropska unija uključila je Mokhbera na popis pojedinaca i subjekata koje je sankcionisala zbog navodne umiješanosti u “aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila”. Dvije godine kasnije uklonila ga je s popisa.

Indijski premijer: Moje iskreno saučešće, Indija stoji uz Iran

Narendra Modi, indijski premijer, rekao je da je duboko ožalošćen i šokiran tragičnom smrću iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

“Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana”, rekao je Modi te dodao: “Indija stoji uz Iran u ovom trenutku tuge.”

Indija i Iran imali su istorijski bliske odnose, pri čemu je Islamska Republika bila ključni dobavljač nafte južnoazijskom divu, koji je sada peta najveća ekonomija svijeta, mnogo godina sve dok američke sankcije nisu ograničile trgovinu.

Njudelhi je nastojao uravnotežiti svoje veze s Teheranom sa svojim vezama s Vašingtonom, kao i svojim sve bliskijim odnosima s Izraelom.

EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI
EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI

Citati iz Kurana objavljeni na Raisijevom X-u

Citati iz Kurana podijeljeni su u objavi na X-u iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno s ministrom vanjskih poslova te zemlje.

Raisi je bio druga najmoćnija osoba u političkoj strukturi Islamske Republike, nakon vrhovnog vođe ajatolaha Ali Homeinija.

Ko je bio Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći, bio je lider Irana od 2021. godine i vodio je tu zemlju u pozadini nesuglasica na međunarodnom planu i sa unutrašnjim osporavanjem.

<<<Ko je bio Ebrahim Raisi<<<

Državna TV: Potvrđena je smrt predsjednika

Potvrđeno je da su u padu helikoptera poginuli iranski predsjednik, ministar vanjskih poslova te još nekoliko ljudi, izvijestila je državna televizija.

Helikopter se zabio u vrh planine

Državni mediji javljaju da se helikopter zabio u vrh planine.

15

avatar
1000
13
2
0
 
14
veliborNarcis ZgubidanRaleMikangeneral mačor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
velibor
Gost
velibor

BIA…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Heliokopter je letelica koja traži skupo i besprekorno održavanje,pri vožnji jako vibrira i pravi ogromnu buku.
Jedan veći kvar i pada ko kamen.Više košta glava rotora nego on čitav.U Australiji upotreblhavsju ga farmeri zbog ogromnog terena i puno ih gine.
Ali sa letećim autima je druga priča,kad se odobri njihova upotreba za kratko vrijeme će heliokoptere podlat u istoriju.

Mikan
Gost
Mikan

Hamas najozbiljnije prenio objavu sa Fejsbuka, da je pilot bio agent Mosada Eli Copter.

general mačor
Gost
general mačor

Zamislite da je neko Miloševiću sredinom devedesetih godina predvidio da će predsjednik Srbije kroz tri decenije biti šokiran smrću predsjednika Irana…

Netko
Gost
Netko

Rahmet imao!

Brendon
Gost
Brendon

Sledeći put manje da se bave obogaćivanjem uranijuma a više obogaćivanjem voznog parka …

Tim
Gost
Tim

Nađena je crna kutija tako da će se znati dio detalja ,,nesreće,, jeste bila magla ali to je koliko shvatih vojni helikopter koi ima radar ako je gadan, a ako je podmetnut exploziv i to će se znati. A najmanje što može bit ubutrasnji sukob ali nije ni to isključeno.

Omer beg
Gost
Omer beg

bozija kazna ga je stigla jer je mnoge neduzne za glavu skratio ili na vjesanje poslo samo stosu imali drugacije misljenje

Karatoč
Gost
Karatoč

Turci su otkrili olupinu tražeći putem infracrvenih zraka toplotni izvor olupine helikoptera. I to im je perfektno uspjelo!

Thor
Gost
Thor

Uopste nije slucajno da se desio atentat na Fica i ova subverija helikoptera! Oba su ozbiljni saveznici Rusima. Na ovo je Orban upozoravao mjesecima.

Mitar
Gost
Mitar

Thor ako se vec mijesas u politiku onda barem primijeti da sve sto amerika trenutno radi ide na ruku rusiji!!! Koji je plan ne znam ali znam da je zajednicki! Ne bi im bez razloga amerika dala na poklon zemlju koja je u natou i izlaz na jadransko more tj. u samo srce natoa.

Pozzzzz
Gost
Pozzzzz

Postoji li stvarno neko ko vjeruje da je ovo nesrećan slučaj

Rale
Gost
Rale

A ti misliš da je to bio srećan slučaj?

Istina
Gost
Istina

A sigurno se zabio u vrh planine

Ananas
Gost
Ananas

Iha, sto su ih sredili…

Send this to a friend