Planeta

Predsjednik SAD-a u Londonu: Tramp i Kan se vrijeđali, onda uslijedila zvanična posjeta

Foto: EPA

Velika Britanija prostrla je danas kraljevski crveni tepih za Donalda Trampa, ali pompa, raskoš i koktel t s kraljicom Elizabetom ostali su u sjenci Trampovih stavova o Bregzitu, idućem britanskom lideru i prepirke o kineskoj kompaniji Huawei, prenosi Index.hr.

Devedesettrogodišnja kraljica pozdravila je Trampa i njegovu ženu Melaniju u Bakingemskoj palati, na početku trodnevne državne posjete, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Čarlsom i posjetu Vestminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se hiljadu godina krunišu britanski monasi.

Gradonačelnik Londona Trampa usporedio s fašistima

“Veliki sam prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i radujem se ovoj posjeti”, napisao je Tramp na Twitteru, sletjevši u londonsku vazdušnu luku Stansted.

Međutim, ponosno nepredvidljivi četrdeset peti predsjednik SAD-a uznemirava najbližeg američkog saveznika, čiji je politički establišment mjesecima u haosu zbog britanskog napuštanja Evropske unije. Tramp se već uspio posvađati s londonskim gradonačelnikom Sadikom Kanom, kojeg je nazvao “bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao fokusirati na kriminal u Londonu, a ne na njega”.

Laburista Kan juče je rekao kako je važno imati dobre odnose s SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala “odmotavati crveni tepih” za Trampa. Takođe je uporedio Trampa s fašistima 20.vijeka.

Trampova posjeta, koju je najavila premijerka Tereza Mej u januaru 2017. kada je postala prva državna čelnica koja se susrela s Trampom nakon inauguracije, označena je kao šansa za potvrdu britanskog “specijalnog odnosa” sa SAD-om, jačanje trgovačkih veza i potvrdu bezbjednosne saradnje.

Melanija je u Bakingemskoj palati stajala pored kraljice i supruge princa Čarlsa, Kamile, dok su Čarls i Tramp postrojavali gardu.

 

Nazvao gradonačelnika Londona totalnim gubitnikom

Tramp je danas nazvao gradonačelnika Londona “totalnim gubitnikom” nakon što je Kan kritikovao britansku vladu jer je pozvala Trumpa u državnu posjetu.

Trump je još prije slijetanja u London napao Kana.

“Sadik Kan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neugodan prema gostujućem predsjedniku SAD-a, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Tramp na Twitteru prije slijetanja u London.

Huawei i tenzije

U razgovorima s Mey, Tramp će takođe upozoriti Veliku Britaniju da bi bezbjednosna saradnja, kamen-temeljac zapadne obavještajne mreže, mogla biti ugrožena ako Velika Britanija dopusti kineskoj kompaniji Huawei učestvovanje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, novu generaciju mobilne tehnologije.Trampova je administracija rekla saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu zato što strahuju da bi ista mogla omogućiti Kini špijuniranje osjetljive komunikacije i podataka.

Huawei odbacuje da je, ili bi mogao biti, oruđe kineske obavještajne službe.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je Velikoj Britaniji prošlog mjeseca da treba promijeniti svoj stav prema Kini i Huaweiju, označivši drugu najveću svjetsku ekonomiju kao prijetnju Zapadu, sličnu nekadašnjoj sovjetskoj prijetnji.

Britansko-američki savez je trajan, ali neki britanski glasači smatraju Trampa sirovim, prevrtljivim i suprotstavljenim njihovim vrijednostima po raznim pitanjima, od globalnog zagrijavanja do odnosa prema ženama.

Stotine hiljada  ljudi protestovalo  je protiv Trampa prilikom prošlogodišnje posjete.

Džeremi Korbin, vođa opozicione laburističke stranke, koji je odbio poziv za prisustvovanje državnom koktelu, kritikovao  je Trampa zbog miješanja u britansku politiku.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SamoreciaaaDelija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Samoreciaaa
Gost
Samoreciaaa

Posjeta Trampa oznacava novi put Britanije koja sada sigurno izlazi iz EU i nece platiti ni centa od nekih 57 milijardi duga. Nisu oni dzaba toliko pregovarali Britanci su to.

Delija
Gost
Delija

Ovaj Tramp zasluzuje mnogo vise epizoda u Simpsonovima

Send this to a friend