Planeta

Premijer Lesota optužen za ubistvo bivše supruge

Foto: Twitter

Premijer Lesota Tomas Tabane se nije pojavio na sudu, gdje je trebalo da se suoči sa optužbama da je 2017. ubio svoju bivšu suprugu.

Tabaneov sin i saradnik je rekao da 80-godišnji lider dobija medicinsku pomoć u susjednoj Južnoj Africi. Njegova sadašnja supruga Mesaja Tabane je već optužena za ubistvo. Tabane bi bio prvi afrički lider koji se tokom mandata suočava sa optužbama za ubistvo na domaćem tlu.

Policija je u četvrtak saopštila da će protiv njega narednog dana u sudu biti podignuta optužnica. „Ne ide u sud, otišao je u Južnu Afriku na medicinske pretrage“, rekao je njegov lični sekretar Tabo Takalekoala, dodajući da je reč o „rutinskoj“ medicinskoj proveri.

Tabaneova bivša supruga Lipolelo Tabane (58) je ubijena vatrenim oružjem u Maseruu dva dana prije nego što je on postao premijer 2017. On je u četvrtak na državnom radiju rekao da je “marljivo“ služio naciji, te će da se povuče krajem jula. “Radio sam za miran i stabilan Lesoto. Danas, u ovim godina, sam ostao bez većeg dijela svoje energije”, rekao je premijer, ne pominjući optužbe za ubistvo.

Lipolelo je ubijena izbliza pored neasfaltiranog puta dok se vraćala kući na periferiji glavnog grada Maseru. U trenutku ubistva odvijala se burna brakorazvodna parnicu s Tabaneom. U to vrijeme premijer je živio sa Mesajom (42) kao da mu je ona zakonita supruga. Međutim, Lipolelo je pobijedila u zasebnoj sudskoj parnici u kojoj je donijeta presuda da je ona prva dama, a ne Mesaja. Međutim, poslije smrti Lipolelo Mesaja je bila Tabaneova pratilja na inauguraciji.

Mesaja je 5. februara optužena za ubistvo svoje rivalke i puštena je na slobodu nakon što je položena kaucija od oko 67 dolara. Ona je takođe optužena za pokušaj ubistva porodičnog prijatelja Tata Sibole, koji je bio sa Lipolelo u vrijeme ubistva i očekuje se da bude ključni svjedok.

Mesaja se još nije izjašnjavala o krivici.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
BOT JE SKOT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOT JE SKOT
Gost
BOT JE SKOT

Ovog treba za gradonačelnika cetinja ispunjava sve uslove ubio je i mrzi srbe

Send this to a friend