Planeta

Preokret: Tramp želi da porodice migranata ostanu zajedno

Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je naredbu u kojoj obećava da SAD više neće razdvajti porodice migranata. On je rekao da su ga pogodile slike djece oduzetih od roditelja, koji su zatvoreni i gonjeni zbog ilegalnog prelaska granice.

Obraćajući se u Bijeloj kući, Tramp je napomenuo da će se nastaviti politika “nulte tolerancije”, koja podrazumijeva krivično gonjenje svih odraslih osoba koje su uhvaćene kako prelaze granicu nelegalno.

Cilj naredbe je da se porodice drže na okupu dok su u pritvoru, da se ubrzaju njihovi slučajevi i da se od Ministarstva odbrane zatraži da pomogne da se pronađe smještaj za porodice, navodi AP.

“Radi se o tome da porodice ostanu zajedno. Nije mi se svidio prizor porodica koje su razdvojene”, rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja u srijedu i dodao da će administracija nastaviti svoju politiku nulte tolerancije.

Inače, video-snimci djece u kavezima i zvučni snimak djece koja plaču razgnijevili su mnoge u SAD, od krugova sveštenstva do uticajnih poslovnih lidera, ali su izazvali osudu i u drugim zemljama.

Tramp se zalagao za zaustavljanje ilegalne imigracije i snažno je branio akcije svoje administracije, a demokratske poslanike je pozvao da stave tačku na razdvajanje porodica, iako njegovi republikanci kontrolišu oba doma u Kongresu dok je njegova administracija primijenila spornu politiku koja je trenutno na snazi.

Anketa koju su agencija Rojters i institut Ipsos sproveli, a čiji su rezultati objavljeni juče, pokazuje da manje od trećine odraslih Amerikanaca podržava takvu politiku.

3 Komentara na "Preokret: Tramp želi da porodice migranata ostanu zajedno"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend