Planeta

Pronađena olupina: Iranski avion udario u vrh planine, srušio se 30 metara dalje

Foto: Twitter

Iran je pronašao olupinu srušenoga putničkog aviona u kom je bilo 65 ljudi, rekao je vojni portparol, dodajući da se avion srušio jer je udario u vrh planine.

“Dva helikoptera su poslata na koordinate koje je locirao dron i olupina je pronađena”, rekao je na državnoj televiziji.

“Avion je udario u vrh planine prije nego što je pao poslije 30 metara”, izjavio je portparol Revolucionarne garde Ramezan Sarif.

Svih 65 putnika je poginulo kada se avion iranske poluprivatne kompanije “Aseman erlajns” srušio u nedjelju u planinskom području Dina u pokrajini Isfahan.

Ukupni broj putnika i članova posade korigovan je sa 66 na 65, kada je utvrđeno da se jedan putnik nije ukrcao.

Avion je nestao sa radara 50 minuta poslije uzlijetanja sa teheranskog aerodroma. Poslije duge neizvjesnosti i čekanja da se avion locira, porodice će morati još da čekaju na tijela poginulih, jer helikopteri ne mogu da slete na teško pristupačan teren.

Više od 100 ljudi protestovalo je pred kancelarijom lokalnih vlasti u okrugu Dina Ku u ponedjeljak, tražeći njihove ostavke, jer su u ponedjeljak objavili da je olupina pronađena, da bi ta vijest ubrzo bila demantovana.

U Iranu se dogodilo nekoliko teških avionskih nesreća tokom posljednjih decenija. Teheran nije mogao zbog sankcija UN da kupuje ni nove avione, a ni djelove za dotrajale letjelice.

Tagovi

Send this to a friend