Planeta

Protest ispred zgrade UN: Morsi umro u nehumanim uslovima

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi održan je protest protiv egipatskih vlasti povodom smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji je 17. juna preminuo u sudnici u Kairu, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj ljudi protestovao je protiv nepravde i tiranije kojoj je, kako su kazali, bio izložen Morsi prije smrti.

Okupljeni građani su nosili fotografije Morsija i transparente na kojima je pisalo “Abdel Fattah el-Sisi je ubica” i “Ne vojnom udaru u Egiptu”.

Proteste, koje je organizovalo Udruženje žrtava torture iz Tunisa, podržale su brojne nevladine organizacije, grupe i udruženja.

Hani Ramadan, unuk Hassana al-Bane, osnivača Muslimanskog bratstva, kazao je prisutnima da je Morsi umro za iste ideje i ideale kao i njegov djed Hasan, a aktuelnog predsjednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija je nazvao izdajicom.

Istakao je da svi muslimani trebaju naučiti lekciju i izvući pouku iz smrti Morsija, dodajući kako je u zatvoru boravio u vrlo teškim i nehumanim uslovima.

Oštro je kritikovao međunarodnu zajednicu i medije zbog toga što nisu reagovali na smrt Morsija u sudnici, napominjući da Zapad ima dvostruke aršine u vezi s demokratijom na Bliskom istoku.

Ender Demirtas, predsjednik Međunarodne alijanse za ljudska prava i razvoj, istakao je da je od muslimanskih zemalja jedino Turska podigla glas nakon smrti Morsija.

Naglasio je da je vrlo važno zauzeti snažan stav protiv zapadnih zemalja i njihovih intervencija čiji cilj je, kako je kazao, onemogućiti istinsku demokratiju u islamskim zemljama.

Send this to a friend