Planeta

Protesti u Ekvadoru, predsjednik se odselio i izmjestio vladu iz glavnog grada

Protesti u Ekvadoru, foto: Twitter

Hiljade građana su danas protestovale u glavnom gradu Ekvadora Kitu, odakle je predsjednik Lenin Moreno zbog nasilja izmjestio svoj kabinet.

Ta južnoamerička zemlja sa 17 miliona stanovnika pogođena je teškom krizom i paralisana obustavom javnog prevoza i blokadom puteva.

U Ekvadoru nasilje traje danima, a počelo je prošle sedmice kada je Morenova odluka da ukine subvencije dovela do naglog poskupljenja goriva, piše Beta.

Demonstranti su se u ponedjeljak sukobljavali sa bezbjednosnim snagama koje su suzavcem pokušale da rastjeraju masu. Zapalili su jedno oklopno vozilo iz kojeg su policajci pobjegli, a bilo je i razbijanja automobila i pljačke prodavnica.

Dok protivnici optužuju Morenovu vladu za kršenja ljudskih prava, on je na državnoj televiziji objavio da se njegova vlada, suočena sa prijetnjama, izmješta iz Kita u lučki grad Gvajakil.

Moreno je kazao da je „meta pokušaja puča“, ali da neće odustati od ukidanja subvencija, u sklopu dogovora s Međunarodnim monetarim fondom MMF.

Moreno je pozvao na dijalog o rješavanju krize i optužio svog ljevičarskog prethodnika Rafaela Koreu za pokušaj destabilizacije Ekvadora uz pomoć predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Ekvadorska vlada je prošle sedmice proglasila vanredno stanje, koje joj omogućava da ograniči građanske slobode.

Morenov kabinet je saopštio da je tokom demonstracija uhapšeno 570 ljudi.

Send this to a friend