Planeta

Prva žrtva Trampa, njemački div otkazao

Njemačka kompanija Daimler

Njemačka automobilska kompanija odustala je od planiranog širenja poslovanja u Iranu.

Odluka je donijeta nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji.

Dajmler je do daljnjeg suspendovao svoje “ograničene” aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja danas stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača “Mercedes-Benca”, a prenosi agencija “Blumberg”.

2016. godine požurio je da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom “Iran Kodro” o prodaji i prozvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara.

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog mjeseca francuski Reno pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak.

“Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma”, poručuju iz Dajmlera.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend