Planeta

Putin i Abe za podsticanje dijaloga između dvije Koreje

Vladimir Putin i Shinzo Abe

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa japanskim premijerom Shinzoom Abeom u Vladivostoku.

Nakon razgovora je kazao da su razmijenili mišljenja o “važnim međunarodnim pitanjima” te da će Moskva i Tokio “nastaviti bliske kontakte kako bi podstaknuli dijalog između dvije Koreje”.

Abe je stigao u Vladivostok jutros uoči gospodarskog foruma koji Rusija održava 11. i 13. septembra u tom gradu.

Kineski predsjednik Xi Jinping i južno-korejski premijer Lee Nak-yeon prisustvovaće forumu i sastati se s Putinom kasnije ove nedjelje.

Sastanci u Vladivostoku dolaze nedjelju dana uoči planiranog samita između Sjeverne i Južne Koreje koji će se održati od 18. do 20. septembrau Pjongajngu.

Vašington je izrazio razočaranje zbog izostanka napretka u odnosu Pjongjanga prema denuklearizaciji, iako je američki predsjednik Donald Trump pohvalio Sjevernu Koreju zbog toga što nije prikazala svoje interkontinentalne balističke rakete na masovnoj vojnoj paradi koja se održala 9. septembra.

Valentina Matvijenko, predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta izjavila je kako je Kim Jong Un pozvan na ovogodišnji Istočni gospodarski forum u Vladivostoku, ali da na zakupu neće sudjelovati.

Matvijenko, koja se tokom vikenda sastala s Kimom u Pjongjangu, izjavila je za rusku državnu novinsku agenciju RIA da sjevernokorejski čelnik nije imao plana poduzimanja jednostranih koraka ka denuklearizaciji, te da čeka američki odgovor na mjere koje je već imao poduzete.

Matvijenko, vjerna i dugogodišnja saveznica ruskog predsjednika rekla je da je Kim koristio diplomatski i pristojan ton kada je govorio o Trumpu i da je izrazio nadu da će Moskva poduprijeti Pjongjang u nastojanjima da oslabi sankcije Vašingtona prema Sjevernoj Koreji.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend