Planeta

Putin: Neosnovane optužbe o napadu sa hemijskim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kritikovao “neosnovane optužbe” oko “incidenta sa hemijskim oružjem”

“Putin je posebno podvukao kao neprihvatljivo izvođenje neosnovanih optužbi protiv bilo koga prije obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage”, stoji u saopštenju Kremlja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da je skandal to što Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nije usvojio rezoluciju kojom bi osudio napad koji se ove nedjelje dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem i u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi.

“To je bio varvarski čin koji mora da bude razjašnjen. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Skandal je to što nije donijeta rezolucija SB UN, a oni koji joj se protive moraju da razmisle o odgovornosti koju imaju”, rekla je Merkelova na konferenciji za medije održanoj na istoku Njemačke, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da postoje nagovještaji da su napad izvele snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ona je odbila da protumači komentar predsjednika SAD Donalda Trampa da je ovim napadom “pređena crvena linija”.

Rusija je danas okarakterisala navodni hemijski napad u Idlibu kao “monstruozni zločin”, dok je Sirija postavila za uslove za istragu o tom događaju.

“Bio je to opasan i monstruozan zločin, ali bilo bi nekorektno kačiti etikete”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Send this to a friend