Planeta

Rasplamsava se bitka za Tripoli: Stotine ubijenih i ranjenih, srušen vojni avion

Haftar

Ako libijski general Kalifa Haftar uspije u svojoj ofanzivi na Tripoli, zemlja će utonuti u 30 godina građanskog rata, upozorio je jedan od njegovih glavnih neprijatelja.

Ahmed Maitig potpredsjednik je vlade u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije, a koju Haftar želi da sruši. General podržava suparničku vladu, koja ima sjedište na istoku Libije.

“Haftar prodaje Evropi, svijetu, ideju da će suzbiti terorizam. Umjesto toga donijeće 30-godišnji građanski rat, 30 godina Islamske države, 30 godina razaranja”, rekao je Maitig za talijanski list Repubblica.

Maitig je taj intervju dao pred sastanke u Rimu sa italijanskim premijerom, ministrom vanjskih poslova i ministrom unutrašnjih poslova. U Rim je zbog tih sastanaka, prema italijanskim medijima, došao i katarski ministar vanjskih poslova, čija je vlada jedan od glavnih saveznika vlade u Tripoliju.

Italija je bivši kolonijalni vladar Libije.

“Bombarduje Tripoli, ubija civile”

Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske, podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Uživa i podršku Rusije i Francuske, koja ima naftna polja na istoku Libije.

Maitig je rekao da Haftar “bombarduje periferiju Tripolija, ubijajući na desetine civila”. “Kako možemo pregovarati s takvom izdajicom?”

Haftarova ofanziva na Tripoli najnovije je zaoštravanje situacije u dugogodišnjem građanskom ratu i posljedičnom haosu koji vladaju Libijom od 2011, kada je svrgnut Moamer Gadafi.

Njegove snage osvojile su ranije ove godine pretežno pustinjski jug Libije, koji je bogat naftom.

Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države, a sada želi Tripoli.

Dosad ubijeno 147 ljudi

U ofanzivi koja je pokrenuta 4. aprila do sada je poginulo najmanje 147 ljudi, a 614 je povrijeđeno, prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objavljenim danas.

Al Jazeera javlja i da su vladine snage srušile avion Haftarove vojske.

Izbjeglo je više od 18.000 ljudi, navela je Kancelarija za koordinaciju humanitarnih pitanja na Twitteru.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i G7 pozvali su na prekid vatre, ali Haftar se oglušio na njih.

UN su zbog Haftarove ofanzive na Tripoli bile prisiljene da odgode nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije.

Konferencija u Gadamesu trebalo je da se održi 14. i 15. aprila i da okupi 120 delegata. Očekivalo se da bi mogla da otvori put prema održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja godine, a koji bi okončali rivalstvo dviju vlada.

Gasan Salame, specijalni izaslanik UN-a za Libiju, rekao je da će UN organizovati novu konferenciju čim to dopuste okolnosti.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Da, da
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da, da
Gost
Da, da

Nema to ništa veze, samo kad su smakli onoga zlotvora, koji ih je gađao dolarima u vrh čela!

Send this to a friend