Planeta

Raste popunjenost hotela u Kini

Ilustracija

Novi izvještaj američkog STR-a pokazao je jasno vidljiv početak oporavka hotelijerskog sektora u Kini.

Ovaj izvještaj je obradio podatke popunjenosti hotela u Kini za početak ove godine.

Pandemija COVID-19 snažno je udarila na hotelijerski sektor, što je prvo bilo vidljivo sa drastičnim padom popunjenosti hotela krajem januara ove godine. Dok je još početkom godine prosječna popunjenost iznosila iznad 60 odsto, ona je sa samom objavom pojave epidemije koronavirusa u samo nekoliko dana smanjila prosječnu popunjenost hotela u Kini na tek nešto iznad 10 odsto, piše portal Seebiz.

Od sredine februara polako se popravljala situacija oko koronavirusa, te je popunjenost polako počela da raste da bi do sredine ovog mjeseca hotelski kapaciteti u Kini dosegnuli prosječnu popunjenost iznad 20 odsto.

Slične podatke je objavio i Fosun Turizm koji upravlja lancem rizort hotela u Kini, a i njihova popunjenost je sa 10 odsto krajem januara sada dosegnula gotovo 20 odsto.

Ovaj trend se može uporediti s vremenom epidemije SARS-a iz 2003. godine, kada je prosječna popunjenost hotela širom Kine pala s prosječnih 70 odsto na samo 15 odsto. Na oporavak hotelskog sektora sa tih 15 odsto do prosječnih vrijednosti od prije izbijanja epidemije tada se čekalo oko tri mjeseca.

Send this to a friend