Planeta

Rekordan broj pobjeda žena u SAD na unutarpartijskim izborima

Na do sada održanim unutarpartijskim, preliminarnim izborima u SAD pobijedio je rekordan broj žena, zahvaljujući čemu bi poslije novembarskih izbora moglo da ih bude znatno više u Kongresu SAD i na poziciji guvernera saveznih država.

Na izborima na kojima stranke utvrđuju kandidate za guvernere, kongresmene i senatore, ove godine je i učestvovalo i pobijedilo više žena nego ikad pre, što bi moglo da rezultira promjenom u javnim debatama o zdravstvenoj zaštiti, imigraciji, pravu na abortus, obrazovanju i kontroli naoružanja.

Većina žena pobijedila je na unutarpartijskim izborima u Demokratskoj stranci, a neke od tih kandidatkinja mogle bi da imaju odlučujuću ulogu u preuzimanju Predstavničkog doma Kongresa u kojem republikanci sada imaju većinu.

Izbori za svih 435 članova Predstavničkog doma, za 35 od 100 članova Senata, za guvernere 36 od 50 saveznih država, kao i za parlamente većine saveznih država, biće održani 6. novembra.

Na unutarpartijskom nadmetanju za izbor kandidata za Predstavnički dom do sada je pobijedilo oko 200 žena, od kojih je 94 imalo po dva ili više protivkandidata.

Do sada je najveći broj pobjednica na takvim preliminarnim izborima bio 2016. godine – 167.

Kad je riječ o izboru kandidata za Senat, do sada je na unutarpartijskim izborima pobijedilo rekordnih 19 žena.

Za mjesto guvernera prvi put je u istom izbornom ciklusu nominovano 13 žena. Na poziciji prvog čovjeka savezne države do sada nikada nije bilo više od devet žena u istom trenutku.

Svi ti brojevi će vjerovatno porasti pošto preliminarni izbori treba da budu održani u još devet saveznih država.

Iako ih ima nešto više od 50 odsto u američkoj populaciji, žene trenutno čine petinu članova Kongresa i četvrtinu poslanika parlamenata saveznih država, a svega šest od 50 saveznih država ima ženu na svom čelu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend