Planeta

Revolucija u Novom Zelandu: Uvode radnu nedjelju od 4 dana

Kompanija sa Novog Zelanda želi da uvede četvorodnevnu radnu nedjelju, jer se eksperiment koji su sproveli pokazao apsolutno uspješno.

Ova kompanija je saopštila da se test pokazao toliko dobro da planiraju da sada za stalno uvedu radnu nedjelju od četiri dana.

Kako navode, svi zaposleni su pokazali veću produktivnost, manji nivo stresa i bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a sve to zbog jednog manje radnog dana tokom nedjelje, pokazuju podaci “Perpetual Guardian”.

Više od 240 zaposlenih bili su plaćeni kao da rade pet dana u nedjelji, za vrijeme trajanja eksperimenta od početka marta do kraja aprila. Procjenu uspješnosti su sproveli spoljni ocjenjivači.

“Ovo je samo teorija, nešto što sam želio da pokušam, kako bi stvorio bolje okruženje za moj tim”, izjavio je izvršni direktor Perpetual Guardian Andrev Barnes.

On je istakao i da se njegov tim pokazao tako da su “izašli iz njegovih najluđih snova”.

U sprovedenoj anketi godinu dana ranije, samo 54 odsto zaposlenih je izjavilo da je sposobno da balansira između privatnog i poslovnog. Nakon eksperimenta, taj broj je skočio na 78 odsto.

Eksperiment je pomogao i da se smanji stepen stresa na poslu za 7 odsto, dok je timski angažman skočio za 20 odsto.

Kako je rekao jedan od eksperata koji je sprovodio ovaj test, ključ uspjeha leži zapravo u činjenici da su zaposleni sami uključeni u cio proces odlučivanja.

“Dobili su slobodu da redizajniraju stvari”, rekao je on.

“Ovaj eksperiment bi mogao da posluži kao model i za druga radna mjesta koja bi takođe mogla da primjene četvorodnevno radno vrijeme. Na taj način će doći do “revolucionarnog načina rada”, istakao je on.

Zaposleni su postali produktivniji, manje vremena su provodili na društvenim mrežama ili na aktivnostima koje se ne odnose na posao. Jedan zaposleni je rekao i da je prestao da gleda mejlove svoje žene tokom radnog vremena, koja se bavi traženjem stana.

Zbog toga je direktor ove kompanije postavio pitanje: “Zašto se ne plaća na osnovu rezultata? Zašto se plaća dan u kancelariji?”

Zaposlenima je ponuđena i još jedna opcija kako bi bili produktivniji, mogli su da stave male zastavice na svoj sto ukoliko ne žele da ih niko uznemirava dok ne završe posao.

Ovaj eksperiment je naročito važan za Novi Zeland koji važi za mjesto koje ima najnižu produktivnost.

Zbog toga je direktor ove kompanije predložio da se četvorodnevna radna nedjelja uvede kao trajna praksa, a dodao je i da bi ovaj primjer mogao poslužiti i ostalim zemljama svijeta.

“Dobijate motivisanu, energičnu, stimulisanu, lojalnu radnu snagu”, rekao je Barnes i istakao da statistika pokazuje da su njegovi zaposleni ponosni na kompaniju za koju rade.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend