Planeta

Ričard Grenel-Trampov čovjek u Berlinu

Ričard Grenel je novi ambasador Sjedinjenih Država u Berlinu. Kako navodi New York Times, njegovo imenovanje je potrajalo, ali kada je stigao u Berlin nije gubio vrijeme kako bi razljutio svoje domaćine.

List podsjeća da je on prvog dana na poslu tvitovao da njemačke kompanije koje posluju u Iranu treba “odmah da se povuku” jer je predsjednik Amerike Donald Tramp odlučio da se jednostrano povuče iz nuklearnog dogovora sa Iranom.

“Ono što je uradio sljedeće je njegov nespretan i uvrjedljiv intervju za Breitbart u kome je sumirao desničarske tvrdnje: “Trampov američki ambasador izrazio je veliko uzbuđenje zbog talasa konzervativizma u Evropi, rekavši da želi da “osnaži” lidere pokreta,” citira New York Times taj portal.

Njujorški list ocjenjuje i da nema sumnje da je Tramp zadovoljan, ali i da ambasadori ne predstavljaju predsjednika, već državu i ne bi trebalo da rade na “osnaživanju” nacionalističkih pokreta ili ideja krajnje desnice u drugim zemljama.

“Na potpuno trampovski način, Grenel je insistirao na tome da je pogrešno protumačen,“ navodi list i dodaje da portal Breitbart nije poznat po tačnosti, ali i da sam odabir pro-desnog portala otvara mnoga pitanja o Grenelovoj procjeni.

“Možda je nerealno očekivati da bi izaslanik koga je predsjednik lično izabrao i koji je ugrozio politički diskurs može biti poštovan ili mudar u izjavama. Ali Grenel ne predstavlja i ne smije da predstavlja Sjedinjene Države,“ zaključuje NYT.

Trampova diplomatija u pravom svijetlu

Financial Times postavlja pitanje – u svijetu predsjednika Trampa, kako izgleda jedan diplomata?

“Tramp je skeptičan kada je riječ o savezima i ima viđenje da ono što čini bilo koju drugu zemlju jačom slabi Ameriku,“ stoji u tekstu, u kom se precizira da trampovski diplomata, drugim riječima, izgleda nešto kao američki ambasador u Njemačkoj.

“Grenel se možda neće ponašati u skladu sa preporukama iz američkog Stejt departmenta. To je toliko istrošeno da mnogi ambasadori jednostavno izleću iz kolosjeka,” piše FT i ocjenjuje da on nije naivan, kao i da za njega postoji razumijevanje u Trampovom svijetu.

“Njegova retorika je u skladu sa shvatanjem da je svjetski poredak zasnovan na pravilima i da je usmjeren protiv SAD“, dodaje list.

FT navodi i da Njemačka ima ograničene mogućnosti za direktan odgovor na ne-diplomatsko ponašanje Grenela.

“Njemačka bi trebalo da demonstrira ono što lidersko rukovodstvo može da ispuni. Evropa, sa Njemačkom na čelu, mora da ostane na strani dogovora sa Iranom i da čvrsto odgovori na Trampove tarife“.

Trampov izaslanik u Njemačkoj želi da širi propovjedi u Evropi

Grenelovu izjavu da apsolutno želi osnažiti druge konzervativce širom Evrope analizira i Politico. “Mislim da je izbor Donalda Trampa osnažio pojedince i ljude da kažu da ne mogu samo dozvoliti političkoj klasi da određuje prije nego što se izbori održe, ko će pobijediti i ko treba da vodi”.

“Grenel je ciljao na političke i medijske institucije, pozivajući konzervativce da prihvate veoma moćan trenutak kada možete shvatiti sposobnost da vidite mimo razmišljanja većine iz elitne skupine koja vam govori da nemate nikakvu šansu da pobijedite ili da nikada nećete pobijediti ili ti se već u samom početku ismijavaju,” navodi portal.

“Zlatno pravilo diplomatije je da ambasadori ne smeju da se miješaju u unutrašnju politiku zemalja u kojima su akreditovani,” tvrdi bivši diplomata Nikolas Brns, koji je bio američki ambasador u NATO-u i Grčkoj.

“Američki ambasador je jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoj položaj da promoviše političke promjene u zemlji domaćinu (i širom Evrope),” napisao je Metju Von Roh, zamjenik šefa za inostranu politiku u Špiglu.

Diplomata je dokazao da je podijeljenih stavova čim je došao u Njemačku, “šepureći se” svojom novom ulogom nakon tvita da bi njemačke kompanije “odmah trebalo da obustave operacije” u Iranu, nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog pakta sa zemljom – uprkos tome što je Evropa ostala u okviru sporazuma.

Njemački političari traže protjerivanje novog američkog ambasadora iz zemlje

U međuvremenu, raste broj poziva za njemačku kancelarku Angelu Merkel da protjera američkog ambasadora, piše britanski Independent.

Njemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je “zatražilo objašnjenje od američke strane”.

Nakon što su komentari počeli da izazivaju kontroverze, Grenel se pravdao na društvenim mrežama: “Stojim iza mojih komentara da doživljavamo buđenje tihe većine – onih koji odbacuju elite i njihov uticaj,” napisao je američki ambasador. Ali dodao je da je ideja da podržava kandidate odnosno partije smiješna.

Independent tvrdi i da bi protjerivanje Grenela predstavljalo još jedan udarac za Trampa. List podsjeća da se Tramp posebno trudio da mnoga od njegovih političkih imenovanja potvrdi Senat SAD, uprkos tome što je bio suočen sa tim da veliki broj ljudi napušta administraciju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend