Planeta

Rusija osumnjičena za misterioznu bolest američkih diplomata na Kubi i u Kini

Istraga američkih agencija o misterioznoj bolesti američkog diplomatskog osoblja na Kubi i Kini pokazuje da je Rusija glavni osumnjičeni, objavila je mreža NBC News u utorak.

<<<Misteriozni zvuk američkim diplomatama na Kubi oštetio mozak<<<

<<<Misteriozna bolest napada američke diplomate u Kini<<<

FBI, CIA i druge američke agencije ukazuju na upletenost Moskve, objavio je NBC, navodeći nekoliko neimenovanih zvaničnika koji su govorili o istrazi.

Ipak, dokazi nisu dovoljni da bi Sjedinjene Američke Države javno proglasile Moskvu odgovornom, izvještava NBC.

Američki zvaničnici u julu su rekli da još istražuju zdravstvene probleme u američkoj ambasadi na Kubi i da ne znaju ko ili šta je u pozadini misteriozne bolesti, koja je počela 2016. i kojom je zaraženo 26 Amerikanaca.

Simptomi uključuju gubitak sluha, zujanje u ušima, vrtoglavicu, glavobolju i umor, što je svojstveno “blažoj traumatskoj povredi mozga”, rekli su zvaničnici State Departmenta.

State Department je rekao u junu da je vratio grupu diplomata iz Kine zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti povezane sa povredom mozga.

Kubanski zvaničnici, koji sprovode vlastitu istragu, negiraju umiješanost u te događaje.

SAD vjeruju da je protiv diplomata upotrijebljeno sofisticirano elektromagnetsko oružje, možda zajedno sa drugim tehnologijama, objavio je NBC.

3 Komentara na "Rusija osumnjičena za misterioznu bolest američkih diplomata na Kubi i u Kini"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend