Planeta

SAD broje sate do udara uragana, NASA objavila snimak iz svemira

Uragan “Florens” mogao bi, upozoravaju prognostičari, da proizvede katastrofalne poplave još dublje u unutrašnjosti istočnih američkih saveznih država nego što se ranije predviđalo.

“Oko”, odnosno centar ove oluje kategorije 4 proći će prema predviđanjima danas između Bermuda i Bahama u Meksičkom zalivu i stići do obale Sjeverne, odnosno Južne Karoline u petak. Međutim, vjetrovi snage tropske oluje (do 225 kilometara na sat), koji sežu i do 280 kilometara daleko od centra uragana, zahvatiće kopno već u četvrtak ujutro, što znači da stanovnici na obali imaju još vrlo kratko vrijeme za evakuaciju.

“Ovo će vjerovatno biti oluja života za dijelove obale Karoline”, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u svojoj prognozi, a poplava na jugoistoku Sjeverne Karoline i sjeveroistoku Južne Karoline mogla bi biti “bez presedana”.

Exceptional view of the CAT4 Hurricane Florence from the International Space Station today, September 12! Astronaut…

Gepostet von Severe Weather Europe am Mittwoch, 12. September 2018

Hiljade automobila već su nanizane na putevima predviđenima za evakuaciju iz obalnih područja Južne i Sjeverne Karoline te Virdžinije. Ti putevi su privremeno pretvoreni u jednosmjerne kako bi se ubrzala evakuacija pred “opakom, zvjerskom olujom”, kako ju je nazvao guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper.

“Valovi i vjetar koji bi ova oluja mogla donijeti nešto su što još niste vidjeli. Čak i ako ste preživjeli oluje ranije, ova je drukčija. Nemojte se kladiti na svoj život da ćete preživjeti čudovište”, rekao je guverner stanovnicima svoje države.

Više od milion i po ljudi iz ove tri saveznih država dobilo je naredbu za evakuaciju. Kolone su se stvorile i na benzinskim pumpama, od kojih su neke gotovo ostale bez benzina, javlja “Independent”.

Objavljeni su i novi snimci uragana “Florens” snimljeni sa Međunarodne svemirske stanice.

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend