Planeta

Sad definitivno: Počelo je… Spremite se, biće nepodnošljivo i to u cijelom svijetu

Ilustracija

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Ninjo već je počeo u Tihom okeanu. Američki naučnici tvrde da će on vjerovatno trajati do sljedećeg proljeća.

Takođe, stručnjaci kažu i da će 2024. zbog toga vjerovatno biti najtoplija godina na svijetu, a uticaj El Ninja osjetiće se na cijeloj zemaljskoj kugli.

“Novi rekord globalne temperature sljedeće godine je definitivno vjerovatan. Zavisi koliko će El Ninjo biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.”, rekao je Adam Skajf, šef dugoročnih prognoza u kompaniji “UK Met Ofis”.

Najveći strah je sata postao realnost, a to je da će El Ninjo pomoći da svijet “preskoči” ključnu prekretnicu zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa. To će takođe uticati i na to da Australiju pogodi velika suša, jug SAD velike kiše, dok će oslabiti indijski monsun.

Mjesecima su istraživači bili sve sigurniji da će se događaj El Ninjo pojaviti u Tihom okeanu.

“Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko mjeseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta”, rekao je Skajf.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gdje na Zemlji. El Ninjo južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, i ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Ninjo, događa se svake dvije do sedam godina, kada se vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko okeana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016, najtopliju u svijetu, obično se dešavaju godinu dana nakon snažnog El Ninjo događaja.

Tags

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
SanjaMaraSeljakKatunska NahijaMaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mara
Gost
Mara

Pustite vise narod da na miru zivi.Nista niste mogli promijeniti pa necete ni sad.Bit ce sta mora biti.Kako smo zasluzili dobro i prolazimo.

Sanja
Gost
Sanja

Kako vreme ide bice gore

Seljak
Gost
Seljak

Uklonite HARP … pa ce biti sve OK.

Katunska Nahija
Gost
Katunska Nahija

Gluposti i halucinacije, biće što bude 🤷‍♂️

Maki
Gost
Maki

Jedni kazu bice vruće, drugi bice hlanije,treći bice isto…..sjedite i dogovorite se 🤣🤣🤣

Send this to a friend