Planeta U prvom planu digitalna trgovina i carine

SAD dogovorile trgovinski sporazum sa Japanom

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da su SAD dogovorile trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza automobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Tramp je napisao da namjerava da sklopi sporazum o carinama i digitalnoj trgovini “u narednim nedjeljama” te je poručio poslanicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina, može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

“Takođe ću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini”, stoji u Trampovom pismu.

Za usvajanje tog sporazuma takođe nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja.

Trampova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Tramp se nije osvrnuo na ključnu tačku neslaganja s Japanom – automobile.

Naime, iz pisma nije jasno je li Tramp pristao da ne uvodi carine na japanske automobile i automobilske djelove.

Ministar finansija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadrži odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obaveze koje smanjuju mogućnost intervenisanja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja kursa jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja ogromnog monetarnog stimulansa.

Tramp je rekao nakon Samita G7 prošlog mjeseca da “u ovom trenutku” ne razmatra carine na automobile.

Send this to a friend