Planeta

SAD dostigla rekordan deficit

Zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije i slabije naplate poreza, deficit u Sjedinjenim Američkim Državama je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara, što je tri puta više nego u 2019. godine, prenosi Tanjug.

Deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, koji je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

Prema navodima agencije AP, ovogodišnji deficit čini 15,2 posto BDP-a, što je najveći procenat od Drugog svjetskog rata, prenosi Glas Amerike.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Oko 22 miliona Ameriknaca izgubilo posao

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 posto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 posto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara – od čega je najveći dio otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvjesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima između Kongresa i Bijele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je posljednja tranša pomoći isplaćena.

Send this to a friend