Planeta

SAD i EU dogovorile zajedničku koordinaciju i oko Zapadnog Balkana

Predsjednik SAD Džo Bajden i predsjednica EK Ursula fon der Lajen usaglasili su se danas da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima je i Zapadni Balkan, javlja Glas Amerike(VOA)

Bajden je u telefonskom razgovoru sa fon der Lajen naglasio da podržava Evropsku uniju i da je posvećen poboljšanju i oživljavanju partnerstva između SAD i EU, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

On je dodao da su se lideri usaglasili da četiri mjeseca suspenduju tarife povezane sa sporovima u Svjetskoj trgovinskog organizaciji i da rade na njihovom rješavanju.

“Lideri su razgovarali o značaju bliske saradnje SAD i EU na suzbijanju pandemije covida-19 i jačanju bezbjednosti globalng zdravlja, postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, rješavanju klimatskih promjena i snaženju demokratije“, navodi se u saopštenju.

Dodatno su se dogovorili da koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima su Kina, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan.

U nedavnom intervjuu za VOA, zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri poručila je su SAD posvećene saradnji sa EU, naročito kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine.

„Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspješniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup“, naglasila je Montgomeri.

Send this to a friend