Planeta

SAD i ostale članice G7 pripremile nov paket sankcija protiv Rusije

Foto: EPA/KIYOSHI OTA

SAD i druge članice grupe G7 će predstaviti nove sankcije i mjere kontrole izvoza usmjerene na Rusiju zbog rata u Ukrajini, izjavio je danas američki zvaničnik uoči samita G7 u Japanu.

Rojters navodi da će glavni fokus lidera zemalja članica grupe tokom samita u Hirošimi biti rat u Ukrajini.

Neimenovani zvaničnik naveo je da su nove sankcije osmišljene tako da ometu sposobnost Rusije da nabavi sredstva potrebna na bojnom polju, i to tako da se zatvore rupe u postojećim sankcijama, prvenstveno nastojanjem da se smanji oslanjanje međunarodne zajednice na ruske energente.

“Kao i prošle godine, naša posvećenost da stežemo obruče prema Rusiji je snažna“, rekao je taj zvaničnik. SAD i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju i Britaniju, nastavili su da pojačavaju sankcije i pritisak na izvoza iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među metama dosadašnjih sankcija Vašingtona su predsjednik Rusije Vladimir Putin, finansijski sektor i mnogi ruski oligarsi.

Najnoviji paket sankcija SAD će uključivati “opsežno ograničavanje kategorija robe ključnih za bojno polje“, kao i sprječavanje oko 70 subjekata iz Rusije i trećih zemalja da primaju američki izvoz dodavanjem na crnu listu Ministarstva trgovine SAD.

Pored toga, SAD će uvesti oko 300 novih sankcija usmjerenih protiv pojedinaca, entiteta, plovila i aviona, i “finansijskih olakšivača“, navodi agencija.

Send this to a friend