Planeta

SAD krši kineske interese

epa07137062 (FILE) Iranian technicians work at the Kharg oil terminal at the Kharg Island, in Persian Gulf, southern Iran, 12 March 2017 (reissued 02 November 2018). The US government on 02 November 2018 announced it will reimpose sanctions that had been waived under the Iran nuclear deal. Five nations including the United States worked out a deal with Iran in 2015 that withdrew sanctions. EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Peking se u utorak ponovo žestoko obrušio na američku odluku da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu, nazivajući to kršenjem kineskih interesa, koje će još intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnim energetskim tržištima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Shuang izjavio je da SAD djeluju van svoje jurisdikcije jednostranim uvođenjem sankcija.

Kazao je da su normalne interakcije između Irana i drugih zemalja “razumne i zakonite” i da zaslužuju poštovanje i zaštitu.

Zaštitićemo svoje interese

“Američke akcije će, takođe, intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnom energetskom tržištu. Tražimo od SAD-a da igra konstruktivnu ulogu u razumnom maniru, umjesto što se ponaša potpuno drugačije. Osim toga, mi smo već uložili žalbe SAD-u po tom pitanju”, rekao je Geng.

On je istakao da će Kina raditi na zaštiti interesa svojih firmi, što odražava njenu želju da osigura strana tržišta dok provodi svoju masovnu infastrukturnu inicijativu “Pojas i put”.

Kina je jedno od najvećih iranskih stranih tržišta i snažni je zagovornik sporazuma o ukidanju sankcija Iranu, u zamjenu za njegovo suzbijanje nekih aspekata nuklearnog programa, koji je napustio američki predsjednik Donald Tramp.

Trampova administracija je u ponedjeljak objavila da više neće izuzimati nijednu zemlju od američkih sankcija ukoliko nastavi kupovati iransku naftu, pojačavajući pritisak na Iran u potezu koji prvenstveno pogađa pet velikih uvoznika iranske nafte.

Značajan rast cijena nafte

Skupa s Indijom i američkim saveznicima Japanom, Južnom Korejom i Turskom, Kina je jedna od zemalja prvenstveno pogođenih američkom objavom.

Cijene nafte u utorak su porasle na najviši nivo od oktobra prošle godine.

Sankcije bi potencijalno mogle da uklone 1,2 miliona barela nafte dnevno sa međunarodnih tržišta, tvrde industrijski eksperti.

Ta brojka bi mogla biti niža, u zavisnosti od toga koliko će zemalja reagovati na novonastalu situaciju i koliko nafte ostaje Iranu na raspolaganju za izvoz, prenosi Asošiejted pres.

Send this to a friend