Planeta

SAD: Odbijen zahtjev za puštanje Marije Butine uz garanciju

Optužena Marija Butina

Američki sud je odbio zahtjev ruske državljanke Marije Butine, osumnjičene za špijunažu za prebacivanje u kućni pritvor do sljedećeg saslušanja uz garanciju.

Tužilaštvo tereti Mariju Butinu da je više godina radila na stvaranju kontakata sa američkim političkim organizacijima i konzervativnim aktivistima. Optužuje se da je njen rad usmjeravao bivši ruski poslanik, koji navodno ima veze sa ruskim organizovanim kriminalom, a koga je sankcionisalo američko ministarstvo finansija ranije ove godine.

Advokat Marije Butine je pokušao da ubijedi sudiju u Vašingtonu da je prebace u kućni pritvor do početka suđenja u novembru.

Međutim okružna tužiteljka Tanya Chutkan je odbacila taj zahtjev, usaglasivši se sa tužilaštvom da bi Butina mogla pobjeći iz zemlje.

Prošle sedmice su federalni tužioci u podnesku sudu naveli da su greškom optužili Butinu da je nudila seks u zamjenu za pristup političkim konzervativnim krugovima.

Naveli su da su pogrešno interpretirali sms razmjenu poruka, ali da su ponudili dovoljno drugih dokaza koji podržavaju razloge da je zadrže u pritvoru.

Butina (29) je rekla da nije kriva za optužbe koje joj se stavljaju na teret, a koje uključuju i djelovanje kao neregistrovani strani agent.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend