Planeta

SAD podržavaju formiranje iračke vlade

Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je podršku formiranju “umjerene nacionalističke” vlade Iraka koja će služiti svim njenim građanima, saopštio je Stejt dipartment.

Pompeo je u telefonskom razgovoru sa premijerom Iraka Hajderom al Abadijem istakao “značaj očuvanja iračkog suvereniteta u ovom kritičnom vremenu”, izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Nojer.

Rezultati parlamentarnih izbora u Iraku potvrđeni su pre dvije sedmice, ali proces izbora predsjednika i premijera u parlamentu komplikuju politička previranja.

Najviše mjesta u novom parlamentu, 54 od 329, imaće koalicija koju predvodi šiitski lider Muktada al-Sadr, dok će savez vladinih paravojnih jedinica imati 47 mjesta.

U razgovoru sa potpredsjednikom Iraka Ajadom Alavijem, šef američke diplomatije je izrazio nadu da će nova vlada “uključivati sve zajednice i služiti svim Iračanima”.

Pompeo je na Tviteru izrazio zabrinutost političkom situacijom u Iraku i naveo da je upravo razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za borbu protiv ekstremista Islamske države.

“Formiranje snažne iračke vlade na nacionalnoj osnovi ključno je za trajan poraz Islamske države”, tvitovao je Pompeo.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend