Planeta

SAD pozivale Iran da dozvoli kontrolu svojih nuklearnih postrojenja

Američke vlasti pozvale su  Iran da se u potpunosti prepusti kontroli svojih nuklearnih postrojenja.

U Itanu, sjutra stupa na snagu zakon prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posjećuju neka od nuklearnih postrojenja.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je u nedjelju uveče po povratku iz Teherana da je sa iranskim vlastima postignuto privremeno, tromjesečno rješenje za nadzor primjene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

“Pristup će biti smanjen ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije“, rekao je Grosi.

Portparol američke diplomatije Ned Prajs pohvalio je večeras posjetu Grosija Teheranu ali je ponovio da Iran treba u potpunosti da poštuje svoje obaveze u vezi sa verifikacijom i neširenjem nuklearnog oružja.

SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsednika Donalda Trampa,napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Баранин
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Баранин
Gost
Баранин

Ovi po starom, a Iran potpisao ugovor sa Kinom o isporuci nafte u zamjenu za izgradnju raznih infrastrukturnih projekata od zeljeznice do rafinerija za istu. SAD nikako da prizna sebi koliko su ostali iza Kine. Kada to budu priznali bice kasno. Iran, Rusija, Brazil, Pakistan, J.A.R, (BRICS), dalje, Kazahstan, Turska, Tajland, Indonezija, Filipini…pa cak i Srbija koja je u Evropi… Više »

Send this to a friend