Planeta

SAD pozvala Rusiju da ne podržava Asada, Moskva odbacuje optužbe o napadu

ilustracija

Američki Stejt department nazvao je “užasavajućim” izvještaje o masovnim žrtvama u navodnom napadu hemijskim oružjem u Dumi u Siriji.

Stejt department je zatražio da svijet reaguje ukoliko napad bude potvrđen i pozvao Rusiju da “odmah prestane” sa podrškom sirijskoj vladi, prenosi Rojters.

<<<Napad hemijskim oružjem u Siriji, 70 mrtvih?<<<

“Ovi su navodi, ukoliko budu potvrđeni, užasavajući i zahtjevaju trenutni odgovor međunarodne zajednice”, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Rojters navodi da je ona u saopštenju “citirala istoriju upotrebe hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al Asada”, kao i da Asadova vlada i Rusija koja je podržava moraju da odgovaraju za to i “dalji napadi moraju odmag da budu spriječeni”.

Asad i Putin

“Rusija, sa nepokolebljivom podrškom koju pruža režimu u potpunosti snosi odgovornost za ove brutalne napade”, navela je Noertova.

BBC prenosi da je najmanje 70 osoba ubijeno je u navodnom napadu hemijskim oružjem na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji, Dumi.

Sirijska vlada navode o ovom napadu nazvala je “izmišljotinama”.

Agencije AP i Rojters javljaju da je broj mrtvih manji, oko 40.

U međuvremenu, ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je avode o upotrebi hemijskog oružja u gradu Duma u Istočnoj Guti.

General Jurij Jevtušenko, načelnik Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji pri tom ministarstvu, rekao je da je o korišćenju bombi s hlorom izvjestio “niz takozvanih nezavisnih nevladinih organizacija, među kojima i po lažnim vijestima nadaleko poznati ‘bijeli šljemovi'”, prenio je TASS.

“Odlučno odbacujemo te navode i spremni smo da poslije oslobođenja Dume od ekstremista odmah pošaljemo specijaliste za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu da bi prikupili podatke i potvrdili da su navodi izmišljeni”, naveo je Jevtušenko.

Prema njegovim riječima, danas počinje operacija izbacivanja iz Dume ekstremista iz grupe Džaiš al-Islam, koji su, prema informacijama, juče prekinuli primirje sa sirijskom vojskom.

Navodi o hemijskim napadima služe zapadnim zemljama da ometu tu operaciju, rekao je Jevtušenko i dodao da je to “omiljena tema zapada”.

 

Send this to a friend