Planeta

SAD: Republikanci traže bojkot Coca-Cole jer je kompanija javno kritikovala njihov zakon

(AP Photo/Wilfredo Lee, File)

Članovi Republikanske partije  u SAD-u pozvali su na bojkot Coca-Cole jer je kompanija javno kritikovala novi izborni zakon u saveznoj državi Džordžiji.

Zakon je sporan jer među ostalim znatno otežava glasanje u odsutnosti, drastično smanjuje broj sandučića za glasanje poštom i zabranjuje svima osim osobama službeno zaduženima za nadzor glasanja da biračima koji satima čekaju u redovima poslužuju hranu i piće.

Velik dio američke javnosti zgrožen je zakonom izglasanim 25. ožujka nakon što su izbore u tradicionalno republikanskoj Georgiji dobili demokrati. Džo Bajden zakon je čak uporedio sa zloglasnim segregacijskim Jim Crow zakonima, a Coca-Cola je bila pozvana da se  izjasni kao najveći poslodavac u saveznoj državi Georgiji.

Javio se i direktor Coca-cole

“Da budem kristalno jasan, Coca-Cola ne podržava ovaj zakon jer on ljudima otežava, a ne olakšava glasanje”, rekao je u izjavi za medije James Quincey, direktor poznate kompanije pića, nakon pritiska javnosti.

Šef lokalnog kongresa, republikanac David Ralston, ubrzo je reagovao. Demonstrativno je otvorio limenku Pepsija nakon sjednice. Tokom vikenda osam republikanskih zastupnika potpisalo je otvoreno pismo Udruženju proizvođača pića iz Džordžije u kojem traže da se proizvodi Coca-Cole uklone iz njihovih kancelarija.

U priči i Trump
U priču se uključio i bivši predsjednik Donald Trump koji je pozvao na bojkot Coca-Cole, prve bejzbolske lige, Delta Airlinesa, JPMorgan Chasea i ostalih kompanija koje su kritikovale zakon.

“Nećemo postati socijalistička nacija, sretan Uskrs!” poručio je Trump. No internet je reagirao pa je na Trumpovoj fotografiji objavljenoj tri dana kasnije pronađena Coca-Cola na njegovom stolu.

Send this to a friend