Planeta

SAD tvrde: Rusija sprema operaciju kojom bi opravdala invaziju Ukrajine

Foto: EPA

Na dan kada je Ukrajina pogođena orgromnim sajber napadom, američke obavještajne službe ukazuju na dokaze da Rusija sprema operaciju u kojoj bi njeni operativci, u ulozi ukrajinskih vojnika, provocirali rusku vojsku kako bi Rusija imala izgovor za invaziju, izjavio je danas američki zvaničnik za CNN.

Amerika, prema tom zvaničniku, ima dokaze da su ti ruski operativci, koji su „obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga“, već postavljeni u Ukrajini i spremni da izvedu operaciju koju će Rusi navodno iskoristiti kao izgovor za napad.

„Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekolina nedjelja prije vojne invazije, koja bi mogla da počne između sredine januara i sredine februara. Ovaj scenario smo već vidjeli u Krimu 2014. godine“, kazao je američki zvaničnik.

Ova tvrdnja poklapa se sa današnjom izjavom vlade u Kijevu u kojoj se navodi da ruske službe spremaju provokacije protiv ruskih snaga koje bi se podmetnule Ukrajini.

Prema riječima ukrajinskog ministra odbrane, te ruske službe i njihovi sateliti “dobijaju naređenja da se pripreme za takve provokacije”.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven aludirao je na ove informacije u četvrtak.

“Naša obavještajna zajednica je razvila informacije, koje su sada umanjene, da Rusija postavlja temelje za razvijanje mogućnosti za opciju izmišljanja izgovora za invaziju”, kazao je juče Saliven.

“Vidjeli smo ovaj scenario 2014. godine, koji oni sada ponovo pripremaju. Administracija će imati više detalja o onome što vidimo kao potencijalno razvijanje konteksta za invaziju u naredna 24 sata”, dodao je on.

Invazija na Ukrajinu, upozoravaju iz Vašingtona, mogla bi da “dovede do rasprostranjenog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ukoliko diplomatija ne ispuni svoje ciljeve“.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
DavorPe geBellaCiao
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

srbi i rusi…. Ista skola i, prosto, ne razumiju mir….

Pe ge
Gost
Pe ge

Rusija je velesila broj 1

BellaCiao
Gost
BellaCiao

To isto rade Srbi ovđe na Balkan. Vidi se čija je škola u pitanju.

Send this to a friend