Planeta

SAD uvele sankcije iranskim i turskim aviokompanijama

ilustracija

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv više iranskih i turskih aviokompanija, za koje navode da su prevozili oružje, borce i novac u Siriju i Liban.

Kompanije kojima su SAD uvele kaznene mjere povezane su sa kompanijama “Mahan Air” i “Meraj Air”, saopštilo je američko Ministarstvo financija.

U saopštenju se navodi da je sankcionisan i izvjestan broj aviona tih kompanija, kao i “Caspian Airlines” i “Pouya Air”.

Vašington je zaprijetio sankcijama i aviokompanijama koje tim avionima daju pravo slijetanja i pružaju im usluge.

“Nepoštena praksa koju ove aviokompanije primjenjuju kako bi na nezakonit način dobile usluge i američku robu, još je jedan primjer dvoličnosti iranskog režima”, saopštio je američki ministar finansija Stiv Mnuhin.

Vašington je sankcije uveo i protiv tri osobe – jedne iz Turske i dvije iz Irana, za koje navodi da su povezane sa tim kompanijama i fabrikama koje se bave aviosaobraćajem.

Ovo su najnovije sankcije SAD u pokušaju da ekonomski “pritisnu” Iran kako bi blokirale napore te zemlje da razvije nuklearno oružje.

Ranije ovog mjeseca, SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma kojim su 2015. godine Iranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa Teherana.

Send this to a friend