Planeta

Sada već postaje ozbiljno: Nova otkazivanja Huaveju

Taman kada je Gugl saopštio da privremeno odlaže suspenziju saradnje sa Huavejom, nekoliko značajnih britanskih i japanskih kompanija objavilo je da će morati da poštuju američki bojkot, što kineskog giganta dovodi u veoma težak položaj.

Američkoj zabrani saradnje sa Huavejom, bez posebne dozvole vlade, priključili su se japanski Panasonik i britanska kompanija ARM.

Ovo bi za Huavej mogao da bude teži udarac od odluke Gugla da im suspenduje licencu za Android.

Za Android je Huavej mogao da pronađe rješenje, čak i da koristi slabije verzije tog operativnog sistema dok ne razvije sopstveni, što inače najavljuje.

Ali ARM i Panasonik su izuzetno važni za hardver, odnosno za samu izradu telefona i bez njihove tehnologije Huavej neće moći da proizvede ništa dok ne razvije i patentira sopstvena rješenja, a za to su vjerovatno potrebne godine.

Naročito je problematičan prekid saradnje sa kompanijom ARM, koja daje rješenja svim najvećim proizvođačima mikroprocesora (Samsung, Kvalkom, Epl).

Sjedište ARM-a je u Kembridžu, a koliko je njihova saradnja sa Huavejom bila bliska svjedoči i to da je kineska kompanija planirala da otvori svoj razvojni centar u istom gradu u Velikoj Britaniji, praktično u komšiluku.

Sada britanski mediji prenose da je zaposlenima u ARM-u naloženo da prekinu sve kontakte sa kolegama iz Huaveja, a ako se sretnu na nekom događaju, ne smiju da razgovaraju o poslu.

Poslije najave da će američke kompanije prekinuti saradnju sa Huavejom i da se to odnosi i na Kvalkomove čipove, iz Huaveja su odgovorili da su na to spremni i da će ugrađivati sopstvene Hajsilikon čipove.

Međutim, ti procesori koriste ARM-ov dizajn što znači da Huavej ne smije da ih proizvodi, a svako ko kupi takav aparat suočio bi sa američkim sankcijama.

Telekom operatori su zbog toga privremeno zaustavili porudžbine telefona i opreme kompanije Huavej u nadi da će se spor sa SAD uskoro razriješiti.

Japanski Panasonik objavio je da će dalja saradnja sa Huavejom biti limitirana budući da se dio hardvera koji isporučuju kineskoj kompaniji proizvodi u SAD i potpada pod odluku o sankcijama.

Inače, Honor, koji je podbrend Huaveja, u utorak je u Londonu predstavio svoj novi aparat “honor 20”, koji je ocijenjen kao vjerovatni lider u srednjoj klasi (aparati do 500 eura).

Iako su pokazivale veliko interesovanje za aparat sa četiri kamere i karakteristikama telefona iz najviše klase, mnoge telekom kompanije objavile su da će odložiti uvođenje ovog aparata u ponudu, a Honor nije objavio datum kada će telefon biti ponuđen na tržištu.

Sličnu sudbinu ima i “huavej mejt 20 iks”, prvi 5G telefon kineske kompanije.

Send this to a friend