Planeta

Samoubilačka brigada u novoj talibanskoj vojsci?

Talibani u Kabulu (Foto: EPA)
Talibani u Kabulu (Foto: EPA)

Vođstvo u Kabulu odaje počast talibanskim atentatorima-samoubicama, a i u sastavu nove vojske bi trebalo da bude jedna „brigada mučenika“. Nejasno je međutim koja će biti njena uloga.
I talibani i radikalna islamistička grupa „Islamska država u Avganistanu“ (IS-K) izveli su brojne samoubilačke napade u borbi protiv stranih trupa i vlade u Kabulu koju je podržavao Zapad. Pritom su svjesno prihvatali i mogućnost da budu ubijeni ili ranjeni i civili, uglavnom avganistanski, piše DW.

Bez obzira na sličnost u korišćenju samoubilačkih napada, talibani i IS-K su u neprijateljskim odnosima. I nakon što su u avgustu prošle godine talibani preuzeli vlast, IS-K je pojačala svoje terorističke aktivnosti protiv šiitskih ustanova i džamija u Kabulu i istočnim i južnim pokrajinama, Kunduzu, Nangarharu i Kandaharu. Pritom su korišćeni i samoubilački napadi. Talibansko rukovodstvo je zato sredinom novembra najavilo kontraofanzivu na uporišta IS i njihova skrovišta.

Počast atentatorima-samoubicama

To se može smatrati pokušajem novih vladara u Kabulu da nakon pobjede u Avganistanu uspostave novi poredak i zadobiju legitimitet kod naroda. Ali, to ne znači da se novo rukovodstvo distanciralo od samoubilačkih napada.

Da oni ne odustaju od takvog oblika borbe ni u sklopu novog državnog poretka, pokazalo se na jednoj pobjedničkoj paradi ubrzo nakon što su talibani preuzeli vlast. Na njoj su učestvovale i jedinice potencijalnih atentatora-samoubica sa svojim prslucima napunjenim eksplozivom.

Sredinom oktobra ministar unutrašnjih poslova Siradžudin Hakani naglasio je važnost njihove uloge u pobjedi nad „nevjernicima“, dakle nad NATO i prozapadnom vladom u Kabulu. On se u jednom hotelu u glavnom gradu Avganistana sastao s porodicama atentatora.

„U svom govoru ministar je hvalio džihad i žrtvu koju su podnijeli mučenici i mudžahedini, i nazvao ih junacima islama i zemlje“, prenio je jedan portparol Ministarstva na Twitteru.

Porodice atentatora-samoubica su, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, nagrađene novcem u protivvrijednosti od oko 100 dolara, kao i odjećom i obećanjem da će dobiti zemlju.

“Brigade mučenika postaju dio vojske”

Talibansko vođstvo osnovalo je novu „brigadu mučenika“ sastavljenu od potencijalnih atentatora-samoubica, javio je Radio Slobodna Evropa (RFE) u novembru prošle godine.

Na društvenim mrežama može se vidjeti fotografija table u Ministarstvu odbrane u Kabulu na kojoj piše: „Kancelarija brigade mučenika“.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je u jednom razgovoru za RFE objavljenom prije nekoliko dana rekao da će talibani atentatore-samoubice uključiti u avganistansku vojsku.

„Naše brigade mučenika će biti dio vojske i delovaće kao specijalne jedinice.“

Šta se krije iza nove „brigade mučenika“?

Talibansko rukovodstvo je, prema navodima RFE, još u oktobru najavilo da će svoju „brigadu mučenika“ premjestiti na granicu prema Tadžikistanu. Pripadnici brigade rekli su da su za odbranu svoje zemlje „spremni na sve“. Prije toga je rukovodstvo Tadžikistana kritikovalo činjenicu da je talibanska vlada u Avganistanu sastavljena gotovo isključivo od Paštuna.

Ministarstvo odbrane u Kabulu na upit DW nije htjelo da potvrdi da su u avganistansku vojsku uključeni i atentatori-samoubice. Portparol Enajatulah Kvarizimi je izjavio: „Neće biti specijalne jedinice sastavljene od atentatora-samoubica. Oni će biti primljeni u vojsku. Oni su spremni da žrtvuju svoj život za Avganistan, kao i svi drugi vojnici.“

Nejasno držanje talibanske vlade u odnosu na ulogu atentatora-samoubica u novoj vojsci u skladu je sa analizom avganistanskog novinara i poznavaoce talibana Samija Jusufzaija, kojeg citira i RFE: umjereni glasovi među talibanima su protiv slavljenja samoubilačkih napada jer im to otežava da ih prihvate u zemlji, ali i priznaju u inostranstvu. Sadašnje tvrdo orijentisano rukovodstvo „radije uživa u slavi i slavi svoju pobjedu i taktiku samoubilačkih napada koji su odnijeli brojne civilne žrtve, umjesto da Avganistan ujedini kroz narativ mira.“

Nije poznato koliko potencijalnih atentatora-samoubica imaju talibani. Prema jednom saopštenju avganistanskog Ministarstva odbrane, nova vojska bi trebalo da ima 100.000 vojnika. Prije talibanskog preuzimanja vlasti avganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, barem na papiru. Prema navodima bivšeg ministra finansija Kalida Pajende, u stvarnosti ih je bilo oko 50.000. U jednom intervjuu datom u novembru za BBC on je optužio bivše „korumpirane“ oficire da su prevarili vladu navodeći nepostojeće brojeve vojnika kako bi izvukli više novca.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
DavorRade
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

Ovo se desi kad vjera zavlada!

Rade
Gost
Rade

S kim se sad biju?

Send this to a friend