Planeta

San Francisko prvi grad u SAD koji je zabranio električne cigarete

San Francisko je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju elektronskih cigareta dok se ne razjasni njihov učinak na zdravlje.

Gradske vlasti San Franciska izglasale su zabranu prodaje e-cigareta u prodavnicama, ali i online prodavačima su zabranile dostavu uređaja na adrese kupaca.

Upravo u San Francisku nalazi se sjedište Juul Labsa, najpopularnije američke kompanije za proizvodnju e-cigareta.

Iz Juula su saopštili da vjeruju da će ovakav potez kupce samo podstaći da se vrate običnim cigaretama, a istovremeno prouzrokovati bujanje “crnog tržišta”.

Gradonačelnica San Franciska London Brid ima rok od deset dana za potpisivanje zakona. Najavila je da to planira i učiniti, a zakon će stupiti na snagu sedam mjeseci nakon potpisivanja. Ipak, nagađa se da bi uvođenje ovog zakona moglo predstavljati pravni izazov.

Kompanija Juul već je s tržišta povukla neke ukuse za e-cigarete, poput manga i krastavca, a ugasila je i profile na Instagramu i Facebooku.

Premda je potrebno sprovesti dodatna naučna istraživanja da bi se ustanovio učinak e-cigareta na zdravlje, aktivisti smatraju da one mogu navesti mlade da pređu na pušenje pravih, duvanskih cigareta.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se broj američkih tinejdžera koji konzumiraju nikotinske proizvode prošle godine povećao za 36 odsto, a među njima je veliki broj koristio e-cigarete.

U skladu s američkim saveznim zakonom, osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti duvanske proizvode, a u nekim je državama ta granica podignuta na 21 godinu.

Send this to a friend