Planeta

Šef obavještajnih službi SAD upozorava: Moguć veliki i razarajući hakerski napad

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi SAD Den Kouts upozorio je da je prijetnja od sajber napada na SAD sve veća i da se “ponovo pale crvene lampice”, skoro dvije decenije posle napada 11. septembra 2001, prenosi “Glas Amerike”.

“Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama”, rekao je šef obavještajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor.

On je ovo rekao je u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se miješali u američke predsjedničke izbore prije dvije godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je “sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu”.

Sajber napade je povezao sa “alarmirajućim aktivnostima” koje su američke obavještajne agencije detektovale prije napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine.

“Pale se crvene lampice. Posle dvije decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice”, rekao je Kouts.

On je istakao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mjesta i baze podataka birača poput onih prije izbora 2016. godine.

“Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije”, ocijenio je Kouts.

Glas Amerike navodi da je Kouts rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se miješali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podjele u SAD.

Kouts je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera.

“Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema”, ocijenio je Kouts i ponovio da je cilj Moskve da uništi američke vrijednosti i demokratske institucije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend